23 Nisan 1920: Büyük Millet Meclisinin açılışı.....

İstanbul’un resmen işgal edilmesi ve Mebusan Meclisi’nin kapatılması üzerine Mustafa Kemal, yeni bir meclisin açılması çalışmalarına başladı

<23 Nisan 1920: Büyük Millet Meclisinin açılışı.....

Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de ilgili makamlara bir genelge göndererek yeni kurulacak meclis için seçimlerin yapılmasını istedi.

Kurulacak mecliste yeni seçilecek milletvekillerinin yanında son Mebusan Meclisi'nden Anadolu'ya geçen milletvekillerinin de haklarının korunacağını belirtti. Seçimler yapıldı ve Mustafa Kemal de Ankara'dan milletvekili seçildi.

23 Nisan 1920'de Hacı Bayram Camii'nde kılınan cuma namazının ardından Büyük Millet Meclisi törenlerle açıldı.

Mustafa Kemal açılışta yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Ulusumuzun güçlü, mutlu ve sağlam bir düzen içinde yaşayabilmesi için devletin bütünüyle ulusal bir siyasa gütmesi ve bu siyasanın iç teşkilatımıza tam uyumlu olması gereklidir. Ulusal siyasa demekle anlatmak istediğim şudur: Ulusal sınırlarımız içinde, her şeyden önce kendi gücümüze dayanarak varlığımızı koruyup ulusun ve ülkenin gerçek mutluluğuna ve bayındırlığına çalışmak… Uygar dünyanın uygarca ve insanca davranışını, karşılıklı dostluğunu beklemektir."

Büyük Millet Meclisi'nin ilk başkanı olarak seçilen Mustafa Kemal, meclis başkanlığına getirildi. Meclis, 24 Nisan 1920'deki ikinci oturumunda oybirliği ile başkanlığa Mustafa Kemal'i seçti.

Bu tarihi gün, ulusal birliğin gerçekleşmesi ve milli iradenin hakim kılınması açısından büyük öneme sahiptir. Meclisin kabul ettiği esaslara göre millet iradesine dayanan ve milli egemenliği kabul eden yeni bir Türk Devleti kuruluyordu.