Trabzon hakkında

Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz kısmında yer alan ve tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle ünlü bir ildir

<Trabzon hakkında

Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz kısmında yer alan ve tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle ünlü bir ildir.

Trabzon, Kafkaslar üzerinden gelen Orta Asya kökenli Türk kavimlerce kurulduğu yönünde görüşler mevcuttur. Kentin adına ilk kez Ksenephon'un Anabasis adlı eserinde "Trapezus" olarak rastlanmaktadır. Bu adı eski kent merkezi olan Orta ve Yukarı Hisar mevkiinin, masa formunu anımsatan bir yapıya sahip olmasından aldığı belirtilmektedir.

Trabzon, Avrupa ile Asya'nın İpek Yolu üzerindeki en önemli irtibat noktasında bulunan bir kenttir. Bu öneminden dolayı tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Tarihsel süreçte kentin; Miletler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Komnenos'ların egemenliği altına girdiği bilinmektedir. 13.yüzyılın başlarında kurulup 250 yılı aşkın bir süre hüküm süren Trabzon Komnenos Prensliği 26 Ekim 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet' in Trabzon'u fethiyle sona ermiştir.

Trabzon, tarihi eserleriyle, yeşilin her tonunu sergileyen bitki örtüsü ile kıymetli bir hazine gibidir. Müzeler, manastırlar, camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, bedesten ve kenti çevreleyen surlar, sivil mimari örnekleri ve çarşılar kentin tarihi dokusuna bir nakış gibi işlenmiştir.

Batılıların "muhteşem" diye adlandırdıkları Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü ve 15 yaşına kadar yaşadığı kentte, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden günümüze ulaşan pek çok tarihsel anıt vardır.

Trabzon'un kültürü, halk oyunları, halk müziği, giyim ve kuşamı, Trabzon halk müziği ve oyunları yönünden zengin illerden biridir. Sazla birlikte aşık tarzı da gelişmiştir. Uzun havalar ve kırık havalar yörede büyük ver tutar.

En ünlü türküler arasında Tel Sarı Zülüfü Sarı, Derenin Kenarına, Maçka'nın Yolu Taşlık sayılabilir. Horon, kemençe, tulum, davul-zurna, kaval, kemençe, kaval, tef, darbuka gibi çalgılar yöre müziğinin vazgeçilmezleridir.

Yöre halkının giyim kuşamı da renkli ve özgündür. Kadınlar, şalvar, gömlek, cepken, yelek, kuşak, başörtüsü, çorap, ayakkabı, takı gibi giysiler giyerler. Erkekler ise, şalvar, gömlek, yelek, cepken, kuşak, fes, kasket, çorap, ayakkabı, kemer, bıçak gibi giysiler giyerler.


Trabzon'un tabiatı, gölleri, akarsuları, dağları, yaylaları kenti ayrıcalıklı yapan başlıca doğal güzelliklerdir. Bol yağışlı iklimin sunduğu doğal güzelliklerin yanında, insan elinden çıkan nadide eserler görenlerin hayranlıklarını kazanacak niteliktedir.

Trabzon'un en ünlü doğal güzellikleri arasında Uzungöl, Sera Gölü, Çal Mağarası, Altındere Vadisi, Karadağ, Zigana Dağı, Hıdırnebi Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Erikbeli Yaylası, Ayder Yaylası, Çakırgöl Yaylası, Lapazan Yaylası sayılabilir. Bu yerler, hem doğa severler hem de fotoğraf tutkunları için eşsiz manzaralar sunar.

Trabzon, sağlıklı ve lezzetli yemekleriyle de meşhurdur. Tarımsal ürünlerimizin başında gelen; tütün, fındık ve çay yöre ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

Adına şiirler yazılmış hamsinin kent mutfağında özel bir yeri vardır. Dillere destan Trabzon tereyağı ile peyniri ve mısır unu karışımı ile yapılan kuymak yöre mutfağındaki özgün yerini hala korumaktadır. Bunların yanında, karalahana çorbası, hamsili pilav, hamsikoli, mısır ekmeği, kaygana, laz böreği, sütlaç, hoşmerim gibi yemekler de Trabzon'un lezzetleri arasındadır.

Trabzon, uluslararası ticaret merkezi olarak artan önemi ile Kafkasya, Orta Asya ve batı arasında bir köprü görevi gören bir kenttir. Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile gelişen ticarette önemli bir rol oynamaktadır.

Üniversitesi, modern limanı, uluslararası hava limanı, serbest bölgesi ve turizm potansiyeli ile aydın ve başarılı bir geleceğe doğru ilerlemektedir.