Mardin Kalesi

Mardin’in eşsiz siluetinin en belirgin noktası olan Mardin Kalesi, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bir hikayeye sahiptir

<Mardin Kalesi

Mardin'in eşsiz siluetinin en belirgin noktası olan Mardin Kalesi, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bir hikayeye sahiptir. "Kartal Yuvası" olarak da bilinen bu görkemli yapı, şehrin en yüksek tepesinde, Mezopotamya Ovası'na hakim bir konumda yer alır.

Mardin Kalesi, Subari, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdaniler, Selçuklu Hanedanı, Artuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safaviler ve Osmanlılar gibi birçok medeniyetin izlerini taşır.

Mardin'in dağlık ve kayalık yapısına uygun olarak inşa edilen kale, sarı kesme taşlarla örülüdür ve içerisinde cami, kuyular ve sığınaklar bulunur. Kale, yaklaşık 1200 metre yükseklikte olup, Suriye topraklarını dahi görebilecek bir konumdadır.

Mardin Kalesi, 1980 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Hava Radar Kıta Komutanlığı tarafından kullanılmaktadır ve turistik ziyaretlere kapalıdır.

Mardin Kalesi, şehrin en ihtişamlı yapılarından biri olup, her noktadan görülebilir. Kale, Mardin'e gelen ziyaretçiler için adeta bir zaman yolculuğu sunar ve şehrin tarihine tanıklık etme fırsatı verir.

Kale, turizme açıldığında, ziyaretçilerin Mezopotamya Ovası'nın büyüleyici manzarasını seyredebilecekleri, tarihi dokuya dokunabilecekleri bir yer olacak.