Kilis’in tarihi ve kültürü

Türkiye’nin güney sınırında yer alan Kilis, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekiyor

<Kilis’in tarihi ve kültürü

Türkiye'nin güney sınırında yer alan Kilis, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekiyor. MÖ 3000'li yıllara uzanan tarihinde Asurlular, Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.

Ömer b. Hattab'ın 636 yılında bölgeye gelmesiyle birlikte Kilis, Bizanslılara karşı stratejik bir tampon bölge olarak önem kazanmış.

Sultan Selim döneminde Osmanlı egemenliğine giren şehir, Kurtuluş Savaşı'nda da önemli bir rol oynamış ve 1921'de Ankara Antlaşması ile düşman işgalinden kurtulmuş.

Kilis'in kültürel zenginlikleri arasında, yöresel kıyafetler, tarihi alanlar, gelenek ve görenekler bulunuyor. Ulu Cami ve Ravanda Kalesi gibi tarihi yapılar, şehrin geçmişine ışık tutuyor.

Kilis yorganları, patlıcan kebabı ve diğer yöresel lezzetler, şehrin kültürel özelliklerini yansıtan unsurlar arasında yer alıyor.

Ekonomik açıdan Kilis, tarım ve hayvancılıkla öne çıkıyor. Bereketli toprakları üzerinde zeytin, üzüm, buğday gibi ürünler yetiştirilirken, zeytinyağı ve pekmez gibi ürünler de önemli gelir kaynakları arasında.

Güneydoğu Anadolu step örtüsü ile Akdeniz bitki örtüsünün geçiş alanında bulunan Kilis'te, çayır ve meralar, fundalıklar ve ormanlık alanlar ekolojik çeşitliliği artırıyor.


Kilis, tarihi ve kültürel mirasıyla ziyaretçilerini bekliyor. Şehrin tarihi dokusunu keşfetmek ve yöresel lezzetlerin tadına bakmak için bir gün yeterli olabilir.