Türkiye engelini aşabilirlerse, 1 yıl sonra NATO’dalar.....

Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin itirazına rağmen NATO'ya resmi başvurularını yaptı. İki ülkenin kabul edilmesi halinde ittifakın üye sayısı 32'ye çıkacak. Bu ülkelerin 30'u Avrupa'da yer alıyor. Üyelik sürecinin bir yıl alması bekleniyor.

<Türkiye engelini aşabilirlerse, 1 yıl sonra NATO’dalar.....

FOTO ALTI: Finlandiya'nın NATO Büyükelçisi Klaus Korhonen ve İsveç'in NATO Büyükelçisi Axel Wernhoff, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti.
TÜRK-AZ / DETAY HABER

ABD, Kanada, Fransa'nın da aralarında yer aldığı 12 ülke tarafından 1949'da kurulan NATO, 9. genişlemeye yelken açtı. NATO'ya Türkiye ve Yunanistan ilk genişlemede 1952'de, Almanya ise ikinci genişlemede 1955'te üye olmuştu. 1982'deki üçüncü genişlemede ise İspanya ittifaka dahil olmuştu. NATO, 1999'dan sonra 5 genişlemeyle Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerini bünyesine kattı. Finlandiya ve İsveç ise 9. genişleme kapsamında Türkiye'nin itirazına rağmen NATO'ya resmi başvurularını 18 Mayıs'ta yaptı. İki ülkenin kabul edilmesi halinde ittifakın üye sayısı 32'ye çıkacak. Bu ülkelerin 30'u Avrupa'da yer alıyor. NATO'nun Kuzey Amerika kıtasındaki iki üyesi olan Kanada ve ABD, aynı zamanda kurucu üyeler olarak öne çıkıyor.

Türkiye haricindeki üyeler destekliyor

Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti. Genel Sekreter Stoltenberg, mektupları İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya akredite büyükelçilerinden teslim aldı. Stoltenberg, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğunu belirterek iki ülkenin taleplerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını söyleyen Stoltenberg, şunları kaydetti: "Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız." Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO'nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti ancak Türkiye'nin özellikle İsveç'in üyeliği konusunda ciddi çekinceleri bulunuyor.

ABD'den ılımlı açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına yönelik itirazlarıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, süreç içinde 'konsensüsün korunacağından emin olduklarını' söylemekle yetindi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsveç ve Finlandiya'nın 'hızlı şekilde NATO üyesi olacağından ümitli olduğunu' söyledi. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya ne zaman üye olabilecekleri henüz bilinmiyor. Reuters haber ajansına konuşan diplomatlar, NATO üyesi 30 ülkenin parlamentolarının iki ülkenin üyeliklerini onaylamasının bir yıl sürebileceğini söyledi.

İki ülkeden ABD'ye çıkarma

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç'in liderlerini 19 Mayıs'ta Beyaz Saray'da ağırlayacak.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya geleceğini söyledi. Sözcü Jean-Pierre, "Görüşmede bir dizi küresel sorun ve Ukrayna'ya desteğimize ilgili yakın ortaklığımızın yanı sıra NATO'ya üyelik başvuruları ve Avrupa'nın güvenliği de ele alınacak" dedi. Jean-Pierre, Biden yönetiminin NATO'nun İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğiyle ilgili uzlaşmaya varılacağından emin olduğunu da ekledi.

Türkiye'nin yol haritası

ABD'de temaslarda bulunmak üzere New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkilerimizdeki yaşadığımız sorunları çözmek istiyoruz. Roma'daki toplantı, Cumhurbaşkanımızla Biden arasındaki görüşme, bu anlamda önemli bir görüşme oldu" dedi. Çavuşoğlu, bugün New York'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de görüşecek.