TEMA 4 yıl önce video çekip uyarmıştı: Siyanürle altın çıkarılırsa ne olur?

Erzincan İliç'te Çöpler Altın Madeninde göz göre göre gelen facia sonrası toprak altında kalan 9 işçiden henüz haber yok. Ancak TEMA, bu yöntemle altın ıkarılmasının tehlikeleri konusunda 4 yıl önce bir video hazırlayarak uyarılarda bulunmuştu.

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan geniş bir alanda toprak kayması meydana gelen Anagold Madeniclik'e ait Çöpler Altın Madeninde kayıp kişileri arama çalışması devam ediyor

AFAD Başkanı Okay Memiş, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiye ulaşmak için her türlü yöntemi denediklerini bildirdi.

Uzmanların ve çevre örgütlerinin bütün uyarılarına rağmen maden şirkerine kapasite artırımı izni veren dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan paylaştığı mesajda, göçükte kalan hiçbir işçinin zarar görmemesini 'temenni ettiğini' söyledi ve onar için dua ettiğini ifade etti.

Madende yaşanan siyanür sızıntısı skandalına rağmen, geçici olarak kısa bir süre kapatılan ocağı işleten şirkete kapasite artırımı izni veren Kurum'un denetim yetkisini yerine getirmeden şimdi işçiler için dua ettiğini söylemesi tepki çekti.
TEMA uyarmıştı

TEMA Vakfı, 2020 yılında altın madenlerinin yapılma sürecinde ve sonrasında doğaya verdiği zararları aşama aşama anlatan animasyonlu bir video hazırladı.

"Altın madeni hakkında anlatacaklarımız var" başlığıyla yayınlanan videoda madenciliğin tüm süreçleri ve etkileri basit bir dil ile anlatılıyordu.

Animasyon "Her aşaması doğaya ve insana büyük zararlar veren altın madenciliği, hangi aşamaları içeriyor gelin birlikte bakalım" sözleriyle bize altının topraktan çıkarılma yolculuğuna davet ediyor.

Videoda altın arama çalışmaları sırasında yapılan sondajlar, bu çalışmaların yapılabilmesi için açılan yollar anlatılıyor. Daha sonra projeye başlanacak alanda binlerce hektarlık toprağın nasıl sıyrıldığından bahsediliyor. Anlatı, madencilik sırasında yapılan dinamitli patlatma ve siyanürlü su vasıtasıyla yapılan altın ayırma işlemiyle devam ediyor.

"Ormanlar yavaşça parçalanır"

"Madencilikte önce toprak içinde bulunan değerli metal miktarı belirlenir. Bu işleme altın arama denir. Arama için yüzlerce noktada sondajlar açılarak örnekler alınır. Bu sondajlar ormanların ve meraların ilk yaralarıdır. Açılan yollar daha ilk aşamada binlerce ağacın kesilmesine neden olur. Ormanlar yavaşça parçalanır.

"Arama sürecinin ardından projelendirme süreci başlar. Projelendirme aşamasında orman alanları, tarım arazileri, meralar ve su kaynaklarının kullanım izni madenlere devredilir.

"Madenin çıkarılacağı alanda yapılan ilk işlem sıyırma işlemidir. Önce ağaçlar kesilir. Ardından içerisinde canlıların yaşadığı binlerce yılda oluşan verimli toprak sıyrılarak yok edilir.

"Altın madeni toprakta sim halinde dağınık olarak bulunur o nedenle karlı bir işletme için binlerce hektarlık alana ihtiyaç duyulur. "

Uyarı dikkate alınsaydı

TEMA'nın 4 yıl önce yaptığı bu uyarı, yetkiller tarafından dikkate alınmış olsaydı belki de bugün milyonlarca metreküp toprağın altında 9 işçi kalmamış olacaktı. Yayılan siyanürün yaratacağı çevre felaketi de ortaya çıkmayacaktı.