Bozdağ’ın bahsettiği formül için ya İYİ Parti ya da DEM’in ’Evet’ demesi gerekiyor

Cumhur İttifakı'nın erken seçim kararı alarak Erdoğan'ın  bir kez daha aday olmasının önünü açmak için ya İYİ Parti'nin ya da DEM Parti'nin desteğine ihtiyaç duyuyor.

<Bozdağ’ın bahsettiği formül için ya İYİ Parti ya da DEM’in ’Evet’ demesi gerekiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yerel seçimler için, "Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim, çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak." sözleri tartışılmaya devam ediyor.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ, genel seçimlerin erkene alınması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olabileceğinine dikkat çekti. Bozdağ, "TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü defa Cumhurbaşkanı Adayı olması anayasal hakkıdır." açıklamasını yaptı.

Anayasa ne diyor?

Anayasa'nın 116'ncı maddesinin ilk fıkrası TBMM'nin seçimlerin yenilenmesini düzenliyor. Bunun için, 2017 yılındaki değişiklikle, nitelikli bir karar yeter sayısı aranıyor. Bu sayı da Anayasa değişikliği için gerekli olan minimum üye tam sayısının beşte üçü yani 360 oy. Eğer Meclis erken seçim kararı verirse Cumhurbaşkanlığı seçimi de beraber yapılıyor.

Cumhurbaşkanının görev süresi tamamlanmamış sayılacağından bir dönem daha adaylık hakkı kazanıyor. Ancak seçim kararını cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden tek başına da alabiliyor. Bu durumda ise cumhurbaşkanı görev süresini tamamlamış gibi sayılıyor ve yeniden aday olamıyor.

Meclis aritmetiği

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi ve geçtiğimiz aylarda Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in vefatı ile birlikte Meclis'teki milletvekili sayısı 598'e düştü.

598 milletvekilinin sandalye dağılımı ise şöyle:

AK Parti: 264
CHP: 129
DEM Parti: 57
MHP: 49
İYİ Parti: 38
Saadet Partisi: 20
DEVA: 15
Bağımsız: 7
HÜDAPAR: 4
YRP: 4
DP: 3
TİP: 3
DBP: 2
EMEP: 2
DSP: 1

Cumhur İttifakı tek başına erken seçim kararı alamıyor

Mevcut durumda AK Parti ve MHP'nin toplam milletvekili sayısı 313. Meclis'e Cumhur İttifakı çatısı altında giren HÜDAPAR, YRP ve DSP'nin toplam 9 milletvekili ile bu sayısı 322'yi buluyor.  Yani Meclis'in erken seçim kararı alması için gerekli 360 sayısına ulaşamıyor.

Bu durumda Cumhur İttifakı'nın erken seçim kararı alarak Erdoğan'ın  bir kez daha aday olmasının önünü açmak için ya İYİ Parti'nin ya da DEM Parti'nin desteğine ihtiyaç duyuyor.

İYİ Parti şu andaki 38 olan milletvekili sayısını koruyabilirse, Cumhur İttifakı'nın 322 milletvekili ile birlikte karar yeter sayısı olan 360'ı buluyor.

Bekir Bozdağ'ın bahsettiği Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma projesi, bu durumda Meclis'teki muhalefet partilerinin desteği olmadan mümkün görünmüyor.