Türkiye’de basın özgür değil.....

2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 149'uncu sırada yer aldı. 2005 yılında endekste 98. sırada olan ülkemiz 17 yılda 51 sıra gerilemiş durumda

<Türkiye’de basın özgür değil.....

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne (TGC) göre 28 gazetecinin cezaevinde olduğu Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) yayınladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer alıyor. RSF Endeksi'nde 2005 yılında 98'inci sırada yer alan Türkiye, büyük gerileme gösterdi. Haberciliğe yönelik çok çeşitli ve yoğun baskılar nedeniyle Türkiye endeskte 2010 yılında 138, 2015'te 149, 2020'de 154, 2021'de 153'üncü sıradan kendine yer buldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Önceleri keyfi davalar giderilmesi gereken problemlerden, gazetecilere saldırılar da istenmeyen olaylardan sayılırken, son beş yılda otoriterleşme ve hukuk devletinin de buna bağlı olarak raydan çıkmayla birlikte gazetecilere karşı siyasi ve keyfi davalar yağıyor. Ne yazık ki Türkiye'nin RSF Endeksi'ndeki yeri, Cumhuriyet dönemindeki demokratik kurumsallığın, kazanımlarıyla birlikte ciddi tehlike altında bulunduğuna, gazeteciler ve sektörlerinin kaderinin iki dudak arasında olmaya yakın olduğuna işaret ediyor" diye konuştu.


Sekiz ülkede durum iyi


RSF'nin 2022 endeksinde sekiz ülkede durum "iyi", 40'ında "tatmin edici", 62'sinde "sorunlu", Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 42'sinde "kötü" ve 28'inde ise "çok kötü" olarak nitelendirildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilerin görevlerini yapamadığı, haberin serbest dolaşımının sağlanamadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini vurguladı. Türkiye'de yayın yasakları, para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür ve oto sansürün artık günlük olaylar haline geldiğini söyleyen Güneş, "Türkiye'de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği bir ortamda, her gazeteci kendini mahkeme karşısında bulabiliyor ve hüküm giyebiliyor. 28 gazeteci şu an cezaevinde" dedi. Medyanın yüzde 95'inin iktidarın kontrolü altında olduğuna dikkat çeken Güneş, "İktidarın gazeteciliği suç olarak tarif ettiği ülkemizde gazetecilerin çoğunluğu Basın İş Yasası ile çalıştırılmıyor. İletişim Başkanlığı meslektaşlarımızın basın kartını 'incelemede' diyerek elinde tutuyor" dedi. Güneş, son 10 yılda iktidarın baskısıyla kapanan yüzlerce medya kuruluşunda çalışan gazetecilerin üçte birinin işsiz kaldığını belirtti.