‘Ölünceye kadar beş şeyi terk etmem’

Resûlullah (s.a.a) buyurdu ki: “Ölünceye kadar beş şeyi terk etmem: Yerde oturarak kölelerle yemek yemeyi; merkebe, üzerinde palanı olduğu halde binmeyi; keçiyi elimle sağmayı; yünlü elbise giymeyi; benden sonra sünnet olması için çocuklara selam vermeyi”

<‘Ölünceye kadar beş şeyi terk etmem’

TÜRK-AZ HABER / DİNİ

Şeyh Saduk, Uyun-u Ahbari'r-Rıza (a.s.) isimli eserinde şöyle anlatıyor:

Muzaffer bin Ca'fer bin Muzaffer el-Alevî el-Semerkandî (r.a) metindeki senetle Abbas bin Hilal'den, o da İmam Rıza (a.s)'dan, İmam Rıza da babaları vasıtasıyla ceddi Emirü'l- Mü'minîn Ali bin Ebu Tâlib (a.s)'dan, o da Resûlullah (s.a.a)'den şöyle buyurduğunu naklediyor:

"Ölünceye kadar beş şeyi terk etmem: Yerde oturarak kölelerle yemek yemeyi; merkebe, üzerinde palanı olduğu halde binmeyi; keçiyi elimle sağmayı; yünlü elbise giymeyi; benden sonra sünnet olması için çocuklara selam vermeyi."

İbrahim bin Abdulhamid, Ebu'l- Hasan (İmam Rıza)'dan şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

Resûlullah (s.a.a), Hz. Aişe'nin yanına vardı, Hz. Aişe ise su kovasını güneşin önüne bırakmıştı.

Resûlullah (s.a.a), "Ey Humeyra, bu nedir?" diye sordu.

Aişe, "Başımı yıkamak için ısınsın diye bıraktım" cevabını verdi.

Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu: "Bir daha böyle yapma; çünkü bu, cilt hastalığına neden olur."

Bu hadisteki Ebu'l-Hasan'dan maksat, hem Mûsa bin Ca'fer (a.s) ve hem de İmam Rıza (a.s) olabilir. Çünkü İbrahim bin Abdulhamid her iki İmamı da görmüştür. Bu hadis mürsel bir hadistir.

(Mürsel hadis, senedinde bir veya birden fazla ravinin zikredilmediği hadistir. İmam Rıza (a.s) da direkt olarak babalarının adını anmadan bu hadisi Resulullah'tan naklettiği için mürsel olarak adlandırılmıştır).

Hüseyin bin Ahmed bin İdris (r.a), metindeki senetle Hasan bin Nazr'dan şöyle dediğini rivayet ediyor:

İmam Rıza (a.s)'a şöyle sordum: "Bir grup insan seferdedir, bunlardan birisi ölüyor, diğer birisi de cenabetlidir. Yanlarında sadece onlardan birisine yetecek kadar su vardır. Onlardan hangisi öncelik taşır?"

İmam (a.s) cevabında şöyle buyurdu: "Cenabetli gusül etmeli, ölü ise (teyemmüme) bırakılmalıdır. Çünkü bu (cenabet guslü), farzdır (Kur'an'ın açık ayetidir); diğeri (meyyit guslü) ise, Hz. Peygamber (s.a.a)'in sünnetidir."