Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, 40 yaşın altındakiler için tanımlanan genç koroner kalp hastalarının oranının Türkiye'de yüzde 20'lere yükseldiğini ifade ederek, "Genetik yatkınlık çok güçlü bir risk faktörü. Özellikle ailesinde koroner kalp hastalığı, stent, baypas görülen gençler kalp doktorlarına başvursunlar. Ayrıca, sigara içmemeye, düzenli beslenmeye, hareketli bir yaşama ve şekerleri varsa onu kontrol etmeye ihtiyaçları var" dedi.
27-08-2024Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, 40 yaşın altındakiler için tanımlanan genç koroner kalp hastalarının oranının yüzde 20'lere yükseldiğini söyledi. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği üyesi de olan Prof. Dr. Köksal, "Kalp hastalığı dediğimiz zaman; erkeklerde 60-65 yaş üstü olarak adlandırıyoruz. Çünkü yaş ilerledikçe damar sertliği sıklığı ve ona bağlı problemler, hareketsizlik artıyor. Ancak öyle bir kuşak var ki genç bireylerde de koroner kalp hastalığı görülme oranlarında yükselme tespit edilmiş. 40 yaşın altındakilere biz genç koroner kalp hastası diyoruz. Bu oranlar da inanılmaz arttı. Eskiden, tüm koroner kalp hastalarının yüzde 10-15'i genç hastalardı. Şimdi yüzde 15-20'lere çıktı. Kadınlarda bu oran yüzde 10 iken yüzde 15'e çıktı. Erkeklerde yüzde 15'ten yüzde 20'lere çıkmaya başladı."
Ailede sıkıntı varsa, dikkat!
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özlem Esen de, "Türkiye'deki kalp krizlerinin yüzde 20'sinin 50 yaş öncesinde yaşandığı tespit edildi. Avrupa'da ortalama kalp krizi 60-65 iken Türkiye'de ise bu rakam 10 yaş daha erken" dedi. Kalp krizinde genetik faktörlerin önemini de vurgulayan Esen, "Ailedeki 55 yaşından genç kişilerde kalp hastalığının olması gençlerdeki riski 3-4 kat artırıyor. Gençlerde ana damarın etkilenmesi daha sık oluyor ve daha fazla ani ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle kalp krizinin önlenmesinde erken teşhis çok önemli" diye konuştu. Esen şunları söyledi: "Vatandaşların, sigara ve tütünden uzak durarak kalp krizi riskini yüzde 50 azaltabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Kalp krizi yaşam şekliyle azaltılabilir. Haftanın en az 3 günü 45 dakika tempolu yürüyebilirler. Ailesinde ya da kendisinde kalp hastalığı olan bireyler kalplerini zorlayacak halı saha maçı, ağırlık kaldırma gibi aktivitelerden kaçınmalı, düzenli kontrol yaptırmalıdır." Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir de, gençlerde, kalp krizi nedeniyle ölüm oranının çok daha yüksek olduğunu belirterek, "Kılcal ya da köprü damar dediğimiz damarların olmaması, gelişmemesi gençlerde gerçekten öldürücü durumlara sebep oluyor" dedi.
Hangi ağrı kalp krizine işaret?
Göğüsteki ağrının kalpten mi yoksa başka bir durumdan mı kaynaklandığı çok kolay şekilde ayırt edilebilir. Hareket edince gelen, göğsün tam ortasında baskı ve yanma hissiyatıyla 3-4 dakika süren ancak durunca geçen ağrı koroner kalp hastalığı belirtisidir. Ağrı yarım saatten fazla sürüyorsa bu kalp krizi geçirildiği anlamına gelir. Köksal, sağ veya sol tarafta, nefes alıp verirken batma hissiyatı veren, parmakla yeri gösterilebilen ağrı ise büyük olasılıkla kalpten kaynaklanmaz Bu belirtiler kas veya kemik ağrısıdır.
Düzenli ve tempolu yürüyüş ile balık tüketimi riski önlüyor
Prof. Dr. Köksal, esas önemli noktanın, genç kuşağı koroner arter hastalığı riskinden korumak olduğunun altını çizdi. Düzenli ve tempolu yürüyüş ile balık ağırlıklı beslenmenin koroner kalp hastalığı riskini önlediğinin ispatlandığına işaret eden Köksal, "Çok hareketsiziz. Dolayısıyla iyi yağlar yüksek değil ve gençlerde bu oran çok daha fazla. Gençlerde bu hastalığın görülmesinin en önemli nedenlerinden biri de aşırı düzensiz beslenme, buna bağlı kilo alma ve diyabetin artması" diye konuştu. Koroner kalp hastalığına karşı koruyucu en önemli faktörün sabah saatlerinde tok karnına 3-4 kilometrelik tempolu yürüyüş yapmak olduğunu kaydetti.