Nükleer enerjide üretim 2025’e sarkacak gibi.....

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin 1'inci ünitesinde ilk test elektriğini bu yıl üretmeyi planladıklarını bildirdi. Oysa Akkuyu'da elektrik üretiminin geçen yıl başlaması gerekiyordu. Rusya-Türkiye ilişkilerindeki zikzaklar ile Rusya'ya yaptırımlar inşaat ve üretim sürecini baltalıyor. 

<Nükleer enerjide üretim 2025’e sarkacak gibi.....

Mersin'de Rus Rosatom şirketi tarafından yapılan ve inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ilk reaktörün 2023'te devreye alınması hedefleniyordu ancak bu gerçekleşmedi. Hatta 2023'te projede yüzde 56.25 ilerleme kaydedilmesi de öngörülüyordu. Bunlar gerçekleşmedi... Bunun ana nedenlerinden birini 2022'de ana yüklenici firmanın değiştirilmesiydi, ikinci nedeni ise Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rosatom'un da Batılı ülkelerin yaptırımlarıyla karşılaşmasıydı. 

9 yıl geçti, üretim başlamadı!

Oysa Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli 14 Nisan 2015'te atılmıştı. Nisan 2018'de birinci ünitenin, Haziran 2020'de ikinci ünitenin, Mart 2021'de üçüncü ünitenin ve Temmuz 2022'de dördüncü ünitenin temelleri atıldı. Kasım 2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, santralin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almayı planladıklarını açıklamıştı. Bu gerçekleşmedi! Geçen yıl 27 Nisan'da santrale sadece yakıt çubukları getirildi, böylece yapı nükleer tesis niteliğini kazandı.


Ya Putin'in tepesi atarsa...

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu kapsamında konuşan Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu NGS'nin projesinde gelinen aşamaya değinerek, santralin ilk güç ünitesin ve ilgili tüm altyapı tesislerinde genel inşaat aşamasının tamamlandığını söyledi. Zoteeva, tam ölçekli devreye alma çalışmalarına geçileceğini belirterek, "İlk güç ünitesinde kurulan tüm ekipman ve sistemlerin teker teker kontrol ve test edildiği aşamaya geçiyoruz" ifadesini kullandı. Zoteeva, ilk ünitede elektrik üretimi için ana devreye alma çalışmalarının tamamlaması ve ünitenin tüm sistemlerinin devreye hazır duruma getirilmesi gerektiğini kaydederek, "1'inci ünitede ilk test elektriğini bu yıl üretmeye başlamayı planlıyoruz" dedi. Bunun büyük ve zahmetli bir iş olduğuna dikkati çeken Zoteeva, bunun başarıyla yerine getirilmesi için gerekli tüm kaynaklara sahip olduklarını söyledi. Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS, toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip 4 reaktörden oluşacak. Akkuyu NGS'de, ilk reaktörün bu yıl devreye alınması hedefleniyor. Ancak bu da zor görünüyor. Santralin ilk reaktörünün 2025'e sarkması kuvvetle muhtemel zira Türkiye-Rusya ilişkilerindeki iniş ve çıkışlar Akkuyu'yu da doğrudan etkileyecek.

Önümüzdeki bir ay çok önemli

Bu çerçevede Nisan ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaret önem kazanmış durumda. ABD, açıkça Türkiye'den Rusya'ya yaptırım uygulamasını isteyecek. Türkiye, Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri operasyona hazır hale getirmeyerek ve İsveç'in NATO üyeliğine onay vererek ABD'yi kısmen memnun etti. Dahası Baykar'ın Ukrayna'da İHA fabrikası kurması da ABD'yi ziyadesiyle memnun ediyor ancak Batı ile açık bir savaş içine giren Rusya bu gelişmelerden hoşnut değil. Hoşnut olsa Putin Türkiye ziyaretini sık sık tehir etmezdi. Yeni tarih de belli değil bu sürüncemedeki ziyarette.