Doç.Dr. Xosrov hocamızı vefatının 7. yıl seneyi devriyesinde özlemle ve rahmetle anıyoruz.
03-09-2024Doç.Dr. Hacı Xosrov Kərimov Hocamız aramızdan ayrılalı Eylül ayının 2.’de tam 7 yıl oldu. Türkiye lehçesinde adı Hüsrev olan Xosrov hocamız hakkında bilgi tazeliyelim.
Doç. Dr. Hosrov Kerimov 1949 yılında Azerbaycanın Quba şehrinin Talabi köyünde dünyaya geldi. 1970’de Halk Tasarrufatı Üniversitesini bitirdi. 1971–1976 yılların arasında İktisat Üniversitesinde lisans üstü eğitim aldı. 1985-2008 yılları arasında Ekonomik Teori, Bakü Devlet Üniversitesi’nde, Doç. Dr. olarak çalışmıştır. 1976-2008 yılları arasında Az. SSR. EA İktisat Enstitüsü’nde, kıdemli bilim adamı olarak hizmet etmiştir. Burada öğretilen konular: Ekonomi Teorisi, Makroekonomi, Ekonomi Tarihi, Azerbaycan Ekonomisi, Azerbaycan Halkının Ekonomik Tarihi, Modern Ekonomik Teorinin Temel Yönleri.Azerbaycan ekonomisi, dünya ekonomisiyle ilgili yaklaşık 100 bilimsel makale, 6 monografi, 19 ders kitabı, metodolojik çalışma ve programlar yazmıştır.
Yaptığı araştırmalardan bazıları şunladır:
Azerbaycan’ın ekonomik tarihinin gerçek sorunları, Bakü, Bilim, 1978 Sosyalizmin temelleri boyunca Azerbaycan ekonomisi, Bakü, Elm, 1983 Büyük Yurtsever Savaşında Azerbaycan SSR Ulusal Ekonomisi, Bakü, Bilim, 1985 Azerbaycan Ekonomisti Dersleri, Azerneshr, 1987 Bakü, Elm, piyasa ilişkilerine geçiş ve Azerbaycan’ın ekonomik gelişimindeki bazı sorunlara geçiş, 1994 mevcut aşamada Azerbaycan’da yeni bir ekonomik sisteme geçme meşruiyeti ve sorunları, Bakü, 1998. Hacı Xosrov hocamızı yaklaşık 20 senedir tanırım.
Hacı Xosrov Kerimov hocamız çok değerli bir bilim adamıydı. Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın Milli Ekonomi Modeli’ni en iyi anlayan alimlerin başında gelmekteydi. Azerbaycan’da ve özelliklede kendi köyü olan Qubanın Talebi köyünde çok sevilen, sayılan bir insandı. Prof. Dr. Haydar Baş hocamızı çok severdi onu Türk ve İslam dünyasının kurtarıcısı olarak anlatırdı.
Milli Ekonomi Modeli’nin üstünlüklerini, geleceğin tek modelinin MEM olduğunu üniversitede ve katıldığı programlarda üstüne basa basa vurgulayarak anlatırdı. Dini bütün bir insandı Hacı Xosrov Kerimov hocamız. Allah’ı zikretmekten çok haz alırdı. Vatanını milletini çok severdi. Ömrünü ilme adamıştı. Çok güzel ahlaklı ve karakterli bir insandı.
Vefatından evvel babasının yüzüncü doğum gününü kutlamak ve babasının ruhu için ihsan vermek için tüm akrabalarını, köy ahalisini bir yere toplayarak onlarla görüşmüş. Hacı Xosrov Hocamız sanki kendi için ihsan vermiş ve herkesle ve dalaşmış. İhsan programından sonra “kendimi iyi hissetmiyorum Bakü’ye yarın döneyim” demiş. Sabah olduğunda köyde bir gencin vefatını öğrenmiş. “Ben bu cenazeye katılmadan gidersem ayıp olur ben bu köyün aksakalıyım gitmesem olmaz” diyerek cenazeye katılmış.
Cenazeden dönüşte kalbi sıkışıyor, yüz üstü yere düşüyor ve başını taşa çarpıyor. Kardeşi İnkilab bey acil yardımı çağırıyor fakat Hacı Xosrov hoca hayır yok diyerek vasiyetini kardeşine söylüyor. Kardeşi İnkilab beyin kollarında son nefesini veriyor. Prof. Dr. Haydar Baş hocamız, dostunun cenazesine bir ekip göndererek onun bu son yolculuğunda yalnız bırakmamıştı.
Türkiye’den gelen ekip helallik aldılar ardından da cenaze namazını kıldırarak defnetmiştilerdi. Çok değerli gönül ve dava adamı Hacı Xosrov hocamızı kaybetmiştik. Ölüm aslında bir kapının adıdır. Geçici bir hayattan, ebedi bir hayata geçişin kapısının adıdır ölüm. Xosrov hocamız “ben çilemi doldurdum kazandım ve Rabbime varıyorum” der gibiydi.
Vefatının ardından yedi yıl geçti.
Allah c.c. rahmet eylesin, mekânını cennet eylesin. Resûlullah’a ve Ehl-i Beyt’ine komşu eylesin. Üstadımız sayın Prof. Dr. Haydar Baş hocamız da 14 Nisan 2020 yılında Hakka yürüdü artık Xosrov hocamızla kavuştular. Bedenen yanımızda olmasalarda ruhen her zaman beraberiz. Allah c.c. Rahmet eylesin başımız ve başta kederli ailesinin, tüm dostlarının başı sağolsun.