Türklerin tarihi yeniden yazılacak.....

Eski Türk tarihinin en yetkin isim olan Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Bugün Altay Dağları'nda belki Türk tarihi yeniden yazılacak. Bugün orada 16 bin altın boncuk bulunmuş. Hemen şu soruyu soruyorsunuz kendinize? 'Bu kadar zanaatı geliştiren toplum neden devam ettiremedi?' Çünkü iklim değişti. Kuraklık ve soğuk bir şekilde o kültürün, o bilimsel seviyenin kaybolmasına sebep oldu” dedi.

<Türklerin tarihi yeniden yazılacak.....

ÖMER NEZİR / KOCAELİ

Dünyada eski Türk tarihi konusunda en yetkin isim olan Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, "Türklerin göçebe yaşam sürmesi onları tarih sahnesinde ayakta tuttu" dedi. Kocaeli'de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Taşağıl, şunları söyledi: "Milattan Önce 3000'lerden itibaren Türklerin izlerini takip edebiliyoruz. Belki gelecekteki çalışmalarla bu daha eskilere gidebilir. Mesela Göbeklitepe'nin tam olarak çözülmesi gibi. Milattan Önce 3000'lerden bakarsak tabii ki Güney Sibirya'ya gidiyoruz. Altay Dağları'na, Altay Dağları ile Kögmen Dağları'nın kesiştiği yere gidiyoruz. Bu bölgeleri takip ederek eski Türklerin tarihine ulaşıyoruz. Mesela kaplumbağa kabuklarına, kemiklere, bambu ağaçlara yazılmış yazılar var. Zaman geliyor ipek bulunuyor, bu defa ipeğin üzerine yazıyorlar. Sonra da kağıt keşfediliyor ve kağıda yazmaya başlıyorlar ve günümüze kadar geliyor. Tabii ki sadece Çinliler değil aynı şekilde Tibetliler, eski İranlılar, Bizanslılar, Latinler hatta Ermeni kaynaklardan zor da olsa bilgi toplamak mümkündür."


İklim değişikliği göçe neden oldu

Türklerin ayakta kalmasının en önemli sebeplerinden bir tanesinin Türklerin göç edebilmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Taşağıl, "Bazen çok kar yağıyor ve hava çok soğuyor, yiyecek bulunamıyor. Dolayısıyla insanlar başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyor. İklim değişliği Türklerin göçebe yaşam sürmesinin en önemli sebebi... Bu bağlamda da Türkler tarih sahnesinde kalmayı başardı" ifadelerini kullandı. Altay Dağları'nda bulunan 16 bin altın boncuktan bahseden Prof. Dr. Taşağıl, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Altay Dağları'nda belki Türk tarihi yeniden yazılacak. Bugün orada 16 bin altın boncuk bulunmuş. Hemen şu soruyu soruyorsunuz kendinize? 'Bu kadar zanaatı geliştiren toplum neden devam ettiremedi?' Çünkü iklim değişti. Kuraklık ve soğuk bir şekilde o kültürün, o bilimsel seviyenin kaybolmasına sebep oldu. Ama biz orada Türklerin nasıl madencilik yaptığını da biliyoruz. Hatta atın evcilleştirilmesi konusunu biliyoruz. Bunlar insanlık tarihine katkıdır."

Başsız kalan boylar örgütleniyor

Dünya tarihinde yer edinen Türk devletlerinin günümüze nasıl ulaştığı konusuna da değinen Prof. Dr. Taşağıl, "Başsız kalan boylar ne yapar? Başsız kalan boylar kendi aralarında örgütlenir. Oğuz Yabgu Devleti, Büyük Selçuklu, Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'yi oluşturan tohumlar orada. Çünkü hanedandan gelen beylerin bazıları devlet yıkılınca Çin Devleti'ne sığınırlar. Geride kalanlar yani başsız kalanlar örgütlenir. Tıpkı Milli Mücadele gibi… Tabii orada çok dramatik sahneler de var. Ön Asya Türklüğü dediğimiz, Suriye'den tutun Güney Afrika ve 3 kıta diyebiliyorsak başlangıcı orasıdır. Yani başsız kalan boyların örgütlenmesidir" şeklinde konuştu.