Türkiye’de demokrasi çok sorunlu!

14 ülkede gerçekleştirilen bir araştırmanın Türkiye sonuçlarına göre “Ülkenizdeki demokrasinin durumunu nasıl görüyorsunuz?” sorusuna ülkemizde halkın yüzde 74’ü ülkede demokrasiye ilişkin sorun olduğu düşüncesinde. Türkiye’de demokrasinin iyi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 21’de kaldı

<Türkiye’de demokrasi çok sorunlu!

Amerikan Alman Marshall Fonu (German Marshall Fund) adlı düşünce kuruluşu, yıllık Transatlantik Eğilimler Raporu'nu yayınladı. Raporda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülkede halka küresel, bölgesel ve yerel konulara ilişkin görüşleri soruldu. Rapora göre Türkiye'de halkın yüzde 74'ü ülkede demokrasiye ilişkin sorun olduğunu düşünüyor. Transatlantik Eğilimler 2022 yılı raporunda, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Litvanya, Hollanda, Portekiz, Polonya, Romanya, İspanya, İsveç, İngiltere, ABD ve Türkiye'de yaşayan kişilere sorular yöneltildi, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaşayanların küresel konular dahil olmak üzere çeşitli hususlarda görüşleri alındı.


Türklere göre demokrasi tehlikede


Raporda yer alan sorulardan biri de "Ülkenizdeki demokrasinin durumunu nasıl görüyorsunuz?" sorusu oldu. Türkiye'de bu soruya yanıt verenlerin yüzde 46'sı, demokrasiyi tehlikede gördüğünü söylerken yüzde 28'lik bir kesim de demokrasinin bir şekilde kötü durumda olduğunu belirtti. Türkiye'de demokrasinin iyi ya da mükemmel durumda olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 21'de kaldı. Yüzde 5'lik bir kesim de bu konuda fikri olmadığını söyledi.


Türkiye'de NATO desteği dipte


Anketin Türkiye'ye ilişkin verilerinde dikkat çeken bir başka nokta da NATO'yla ilgili kısımda oldu. Türkiye'de NATO'nun önemli bir ittifak olduğunu düşünenlerin oranında yüzde 4'lük azalma görüldü. NATO'nun önemli olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 65'e geriledi. Türkiye bu oranla, ankete katılan diğerülkelerin ortalamasının altında kaldı. Türkiye, anket yapılan ülkeler arasında ülke güvenliği açısından NATO'yu önemli gören ülkeler arasında da en sonda yer aldı. Örneğin Polonyalılar'ın yüzde 66'sı NATO'nun ülkelerinin güvenliği için son derece önemli olduğunu düşünürken Türkiye'de bu oran yüzde 21'de kaldı. Rapora göre, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğe kabulüyle NATO'nun genişlemesine destek verenlerin oranı, yüzde 73 olarak ortaya çıkıyor. Türkiye bu alanda da en az desteğin görüldüğü ülke konumunda. Türkiye'de bu iki ülkenin NATO'ya üyeliğine destek verenlerin oranı yüzde 36'da kaldı. Türkiye'de bu konuda görüşüne başvurulan kişilerin yüzde 28'i de İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine kesinlikle karşı olduklarını dile getirdi.


En az güvenilir ortak Türkiye


Anket, Türkiye dışındaki 13 ülkede yaşayanların Türkiye'yi güvenilir bir ortak olarak görmediklerini de ortaya çıkardı. En güvenilir ortak sorusuna verilen yanıtlarda yüzde 71'le İsveç birinci sırada yer alırken Türkiye yüzde 27 ile son sırada bulunuyor. Türkiye'de toplumun yüzde 43'ü en güvenilir ortak olarak Almanya'yı gördüğünü söyledi. ABD'yi en güvenilir ortak olarak görenlerin oranıysa yüzde 17'de kaldı.