Türk şirketten elektrikli araç hamlesi.....

Kablo rakorları ve medikal sektöründe faaliyet gösteren Bimed, yeni yatırımı olan üçüncü fabrikasını 2023'te Hadımköy'de faaliyete geçirecek. Bimed'in ürünlerinin 70 ülkeye ihraç edildiğini belirten Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, "2030'da araçların yarısı, 2040'ta ise yüzde 80'i elektrikli olacak. Biz de ona göre hareket ediyoruz. Elimizde 3-4 çalışma var, sektör geliştikçe biz de bu alana odaklanacağız" dedi.

<Türk şirketten elektrikli araç hamlesi.....

RECEP BAHAR / TÜRK-AZ DETAY HABER


Türkiye'nin önde gelen ihracatçıları arasında yer alan Bimed, yeni döneme yeni yatırımlarla girecek. Bimed'in işe sağlık sektörüne yönelik şırınga ve akciğer hastaları için inhaler üreterek başladığını aktaran Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, sonrasında kablo rakorları ile ürün yelpazesini genişlettiğini ve iş hacmini büyüttüğünü ifade etti. İhracat rakamının toplam ciroya oranının bu sene sonu itibarıyla yüzde 85'i geçeceğini belirten Mertöz, 70 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti.

Kapasite artacak

İstanbul Beylikdüzü ve Romanya'da birer fabrika ile faaliyet gösterdiklerini belirten Mertöz, Hadımköy'de yeni bir fabrika daha inşa ettiklerini ve önümüzdeki sene bu fabrikada sadece rakor imalatının yapılacağını söyledi. Mertöz, bu fabrika ile mevcut kapasiteyi de ciddi oranda artıracaklarını vurguladı. Medikal bölümünün üretimine Beylikdüzü'ndeki fabrikada devam edileceğini söyleyen Mertöz, "Bimed genelde halkın bildiği nihai ürünlerden ziyade sanayide kullanılan ürünler üzerine yoğunlaşıyor. Örneğin elektrik motoru yapanların, rüzgar enerjisi ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Hatta Ar-Ge çalışmalarımızın büyük bir kısmını bu bölüme yoğunlaştırmış durumdayız. Elimizde rüzgar enerjisine yönelik iki önemli ürün bulunuyor" dedi.

Ar-Ge'de Avrupalı gibi sabrediyoruz!

Araştırma geliştirmeye (Ar-Ge) önem verdiklerini dile getiren Mertöz, şunları söyledi: "14'ü mühendis 31 kişiden oluşan Ar-Ge departmanımız var. Patentler alıyoruz. Ar-Ge'de Türklerin sabırsız olduğu söyleniyor ancak biz bu alanda bir Avrupa firması gibi çalışıyoruz. 2030'da araçların yarısı, 2040'ta yüzde 80'i elektrikli olacağına göre ona göre hareket ediyoruz. Elimizde 3-4 çalışma var, sektör geliştikçe biz de bu alanda faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağız.  Elektrikli araçlardaki bataryalarda, gaz birikiminden oluşan havanın zarar vermemesi için tahliye valfı var ve bu valfı da biz üreteceğiz. Birçok Avrupalı imalatçı için de ürettiğimiz valflar mevcut."

Fabrikanın maliyeti üçe katlandı

"Bimed'de Türkiye'de 630, Romanya'da 53 kişi çalışıyor" diyen Mertöz, şöyle devam etti: "Ham madde fiyatları artınca kârımız azaldı ancak zarar da etmedik. Üretim yüzde 20, istihdam ise yüzde 6 arttı. Otomasyona da yatırım yaptık. Gelecek sene bu zamanda Hadımköy'deki yeni fabrikaya taşınma planımız var. Fabrikayı geçen sene 52 milyon liraya tamamlamayı planlıyorduk. Bu yıl Haziran ayında maliyeti revize ettik, 160 milyon liraya çıktı. Korkarım bunu da aşacak. Bu durum inşaat maliyetlerinin ne kadar arttığını gösteriyor."

Kredi maliyetleri yükseldi

Bankaların döviz kredisini yüzde 8-9 faiz oranıyla verdiğini dile getiren Mertöz, "Biz daha düşük oranda alabiliyoruz. Kamu bankaları zaman zaman özel bankalardan hızlı davranıyor. Özel bankaların da şu sıralar kredi iştahı zayıf" şeklinde konuştu. 

İnhaler üretiminde tek yerli firma

Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, kendisinin de akciğer hastası olduğunu hatırlatarak, Bimed'in özellikle halk arasında 'fıs fıs' diye bilinen inhaler (nefes açıcı) üretimine odaklandığını dile getirdi. Türkiye'de yılda 40 milyon adet inhalere ihtiyacı olduğuna işaret eden Mertöz, "Bu sene inhaler cihazı üretimimiz yüzde 40 arttı. Ülkemizde 9 milyon akciğer hastası var, bu sayı dikkate alındığında üretim düşük. İlaç firmalarından ithalat verilerini alıyoruz. İki yıl içinde 10-15 milyon dolarlık ithalatı engelleyebiliriz. Medikalde göğüs hastalıkları alanında ilerlemeyi düşünüyoruz. Şimdilik yılda 2 milyon adet inhaler üretiyoruz. İhtiyaç 40 milyon adet… Tek yerli üretici Bimed! Yüzde 10'a bile ulaşamadık.