’Topraklarınızı satmayın’

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 15'inci gününde hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 156'ya, yaralı sayısı da 105 bin 505 kişiye ulaştı. AFAD, Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Bölgeyi terk edenlere ise topraklarını satmamaları konusunda uyarı geldi

<’Topraklarınızı satmayın’

EYÜP KABİL / DETAY HABER

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 15. gününde hayatını kaybedenlerin sayısının 41 bin 156'ya, yaralı sayısının ise 105 bin 505 kişiye yükseldiğini açıkladı. Sezer, ayrıca Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Deprem bölgesinden diğer illere tahliye işlemlerinin devam ettiğini belirten Sezer, ''800 bin afetzedemiz, diğer illerde barınma noktalarına ve valiliklere başvuruda bulunmuş durumdalar. Bizim tahliye ettiğimiz afetzede sayımız 460 bin 945. Bunlardan 318 bin 970'ini kamu misafirhanelerinde ve otellerde misafir ediyoruz" dedi.

118 bin bina yıkık ve ağır hasarlı

Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki illerde 927 bin binanın incelemesini tamamladıklarını, 118 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptıklarını bildirdi. Bakan Kurum, birkaç gün içerisinde hasar tespitlerini 7 bin 328 uzman personelle 11 ilin her noktasında, her yapıyı titizlikle inceleyerek tamamlayacaklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Deprem bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 3 milyon 520 bin bağımsız bölümden oluşan 927 bin binanın incelemesi tamamlanmıştır. Bu kapsamda 118 bin binada 412 bin bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik."

İlk etapta 30 bin konut yapılacak

Hasar tespitinin yanı sıra yeni yerleşim alanlarının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini de belirten Kurum, "11 ilde Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini yapacağız. Mart ayı başında 30 bin konutun inşasına başlayacağımızı ifade etmiştik, bu sayıyı inşallah daha da artıracağız" dedi.

Konutlar 3-4 katı geçmeyecek

Yeni yerleşim alanlarının ön tespitlerini yaptıklarını, akademisyenlerle, bilim insanlarıyla ayrıntılı bir şekilde zemin etüt çalışmaları yapacaklarını ifade eden Kurum, "Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve yöresel, kültürel ihtiyaçlar neyse bu ihtiyaçlar doğrultusunda planlanıyor. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda inşallah inşaatlarımızı da yapacağız. Ovalardan dağlara doğru sağlam zemin neredeyse şehirlerimizde yerleşmeyi bu alanlara çekmek suretiyle buradaki tüm jeolojik etütlerimizi yapıyoruz." şeklinde konuştu.

'Mikro bölgeleme yapılıyor'

Kurum, eski yerleşim alanlarının zeminlerini detaylı bir şekilde incelediklerini dile getirerek şöyle devam etti: "Depremden etkilenen tüm illerimizde en doğru yerleri, şehrin 50-100 yılını planlayacak, buradaki istihdamı, çalışmayı ve şehrin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla belirledik.

Burada sahada zemin etüt çalışmaları fiilen sondaj makineleriyle yapılıyor. Jeoloji ve jeofizik mühendislerimizce, bilim adamlarımızla birlikte mikro bölgeleme dediğimiz ayrıntılı inceleme yapıyoruz ve hocalarımızla da yerinde bu alanların yine tespitini yapmak suretiyle bu alanlara inşaat sürecini başlatıyor olacağız.

Eğer bu zeminlerde problem varsa veya mevcutta depremde hasar görmüş şehir merkezlerindeki alanlarda, zeminlerde gerek sıvılaşma gerek fay hattına yakınlığı sebebiyle bir problem, sıkıntı var ise de buralarda da ayrıntılı jeolojik etütler yapıyoruz."

Lütfü Savaş'tan önemli uyarı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden olan Hatay'ın Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş şehirden ayrılan Hataylılara seslendi.

Savaş, "Topraklarınızı satmayın" ifadesini kullandı. Lütfü Savaş, "Topraklarınızı, malınızı mülkünüzü satmayın. Tapularınız, Atatürk'ün şahsi meselesi Hatay'da sizleri söz sahibi yapmaya devam edecek" dedi. Savaş açıklamasında şunları söyledi:

"Biz gerçekten de çok önemli bir deprem atlattık. Birçok insanımız evini kaybetti, birçok insanımız yaralandı ve fazlasıyla zarar gördük. Bir yandan da Hatay'ın ayağa kalkması lazım. Göçüp giden, ailelerini bırakan, aileleriyle birlikte dışarıda hastalarına bakan insanlarımız için çok önemli bir günler yaşıyoruz.

Şunu bilmek lazımdır; kırk asırlık Türk yurdu hepimizin anavatanı ve bundan sonra da kırk asırlık Türk yurdu, Türk yurdu olmaya devam edecek. Bunun için biz her şeyi yapmaya başladık ve tekrardan Hatay'ı hak ettiği şekilde cazip bir şehir haline getireceğiz. Bunun için bir, bir buçuk yıla ihtiyacımız var.

Bir, bir buçuk yıl içerisinde sizlerden ricamız ata şehrinizdeki mallarınızı, topraklarınızı satmayın. Çünkü burası size ecdadınızdan yadigar kaldı. Sizler çocuklarınıza, torunlarınıza bu şehri bırakıp gideceksiniz. Ama gitmeden önce hepimizin esas görevi bu şehre sahip çıkmak, bu şehri ayağa kaldırmak ve bu şehri geleceğe taşımak."