Tonga’dan ilk fotoğraflar geldi.....

Volkanik patlama ve ardından yaşanan tsunamiden etkilenen Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Tonga'dan ilk fotoğraflar geldi. İnternet erişiminin olmadığı ülkeden gelen fotoğraflarda her yerin volkanik küllerle kaplı olduğu görülüyor.

<Tonga’dan ilk fotoğraflar geldi.....

Fotoğraf: Soldaki fotoğraf eski hali sağdaki ise patlamadan sonraki hali... 

TÜRK-AZ / DETAY HABER

Ada ülkesi Tonga'da denizaltı volkanı Hunga Tonga-Hunga Haapai'nin geçen Cumartesi günü patlaması sonrasında tsunami oluşmuştu. Başkent Nukualofa'nın 65 kilometre uzağındaki patlama ülkede son 30 yılın en büyük volkan patlaması olarak kayıtlara geçti. Patlama sonrası Tonga'nın dünya ile bağlantısı kesildi. Haliyle ülkedeki felaketin boyutlarına ilişkin dünyaya sağlıklı görüntü de geçilmedi. Felakete ilişkin elde sadece uydu fotoğrafları vardı. Yeni Zelanda Savunma Bakanlığı yardım ekipleri, ülkeye ulaşan ilk ulaşan yabancılar oldu. Dünya Tonga'da yaşanan felaketi onların objektifinden gördü. İlk gelen fotoğraflarda küllerin her yere saçıldığı net olarak görülüyor.

Uçaklar inemiyor

Yeni Zelanda, volkanik patlama ve ardından yaşanan tsunamiden etkilenen Pasifik Okyanusu'nda ada ülkesi Tonga'ya yardım uçakları gönderdi. Ancak başkent Nukualofa'da havalimanında biriken kül yığını yüzünden uçaklar iniş yapamıyor. Yeni Zelandalı yetkililere göre adaya yardım ve erzak sağlamak için gönderilen askeri gemilerin varması da günler sürecek. Cumartesi günü gerçekleşen volkanik patlamanın Tonga'da insani bir krize yol açmış olabileceği düşünülüyor. Patlamanın ardından yaşanan tsunami ise denizin altından geçen kabloların hasar almasına ve ülkenin uluslararası telefon hatları ve internetinin kesilmesine neden oldu. Yeni Zelanda ve Avustralya, ülkedeki hasarın boyutunu tespit etmek için keşif uçuşları yapıyor. Ölü ve yaralı sayısı henüz bilinmiyor.

En acil ihtiyaç su

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, Salı günü yaptığı açıklamada, Tonga'daki su kaynaklarının volkanik toz ve tsunamiden dolayı kirlenmiş olduğunu, 'yardım örgütlerine göre şu noktada su tedarikinin ülke için öncelikli olduğunu' söyledi. Mahuta, Yeni Zelanda'dan Nukualofa'ya katlanabilir su kapları, jeneratör ve hijyen kitleri gibi yardımlar göndermek için C-130 Hercules uçaklarının hazır olduğunu ancak "Uçakarın iniş yapabilmesi için iniş pistinde biriken kül yığınlarının temizlenmesi gerektiğini" belirtti. Yeni Zelanda'nın Tonga Yüksek Temsilcisi Vekili Peter Lund ise "Binalar çok hasar gördü ve her yerde kaya parçaları ve moloz birikintileri var ama başkentte insanlar normal hayata dönmeye çalışıyor" dedi. 170 adadan oluşan ve toplam nüfusu 100 bin olan Tonga ile iletişim kanalları henüz çok sınırlı ve bu yüzden hasarın boyutu kesin olarak bilinmiyor. Telefon hatlarının ve internetin yeniden çalışmasının en az iki hafta sürebileceği düşünülüyor. Yurtdışında yaşayan Tongalılar arkadaşları ve aileleriyle irtibata geçemedikleri için güvenliklerinden endişe ediyor.