TEŞRİK TEKBİLERİ.....

      Bu ayın 9 Kurban bayramına kavuşacağız. Yarın Arefe günüdür. Yarın sabah namazından bayramın dördüncü günü ve dördüncü günüde dâhil olmakla teşrik tekbirleri getirilir.

TEŞRİK TEKBİLERİ.....
Mimar Gökhan Demir

TEŞRİK TEKBİLERİ.....

     Kurban Bayramı'nda ve zilhicce ayının belli günlerinde farz namazların ardından söylenen tekbire teşrik tekbiri adı verilir. Teşrik kelimesi, sözlükte "doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak, bayram namazını kılmak için musallâya (müşerrak) çıkmak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise Zilhicce'nin belli günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeye denilir. Bu tekbirlere "teşrik tekbirleri" (tekbîrâtü't-teşrîk) denirken tekbir alınan günlere "teşrîk günleri" (eyyâmü't-teşrîk) adı verilir.

  Kurban bayramında Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farzların selamından sonra; “Allâhüekber Allâhüekber lâilahe illâllahü vAllahüekber, Allahüekber ve lillahilhamd” diyerek birer kere teşrik tekbiri okumak vacibdir.

Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: “Bayramlarınızı tekbirlerle süsleyin!” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat ve’s-Sağîr’de.)

- İmam Azam’a göre bu tekbirler arefe gününün sabahından ertesi günün ikindisine kadar olan sekiz vakit farz namazın arkasından alınır.

- Teşrîk tekbirleri, fıkıh âlimlerinin çoğuna göre vacibdir. Sünnet diyenler de vardır. İki imama göre farz namazları kılmakla yükümlü olan herkes için bu tekbirler vacibdir.

- İmam Azam’a göre ise, bu tekbirlerin vacib olması için mukim olmak, hür olmak, erkek olmak ve namaz, müstehab şekilde cemaatle kılınan bir farz olmak şarttır. Buna göre, misafirlere, kölelere, kadınlara ve tek başına namaz kılan kimselere bu tekbirler vacib değildir. Fakat bunlar, kendilerine tekbir vacib olan cemaatle namaz kılanlara uymaları halinde tekbir almaları gerekir. Cuma ve Bayram namazları kılınmayan köylerde bulunanlara da vacib olmaz.

Cuma günü öğle namazını kendi aralarında cemaatle kılan özürlü kimselere de vacib olmaz.

- Bir senenin teşrîk günlerinde terk edilen bir namaz, yine o senenin teşrîk günlerinden birinde kaza edilse, sonunda teşrîk tekbiri alınır. Fakat başka günlerde veya başka bir senenin teşrîk günlerinde

kaza edilecek olsa teşrîk tekbiri alınmaz.

- Bir namazda sehiv secdeleri ile teşrîk tekbiri ve telbiye toplanacak olsa önce sehiv secdeleri yapılır, sonra tekbir alınır. Ondan sonra da telbiyede bulunulur. Eğer telbiye önce yapılırsa, sehiv secdeleri ve teşrîk tekbiri düşer.

   Teşrik tekbiri "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur" anlamına gelir.

Teşrik tekbiri şu şekilde okunur: "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" Ebû Hanîfe'ye göre bu tekbirin arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazı da dâhil olmak üzere sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vaciptir. Şimdiden Kurban bayramınızı tebrik eder, bu mübarek bayramın Türk ve İslam Alemine hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim…..