Sıra Özbekistan’a mı geldi?

Özbekistan'ın Karakalpakistan bölgesinde Cuma günü yaşanan olayların ardından 18 kişinin öldüğü, binlerce kişinin de hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi. Bu yılın başında Kazakistan'da doğal gaz zammı nedeniyle çıkan olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetmişti. O dönemde bazı uzmanlar Orta Asya’da toplumsal olayların çıkabileceği sıradaki ülkenin Özbekistan olabileceğini dile getirmişlerdi.

<Sıra Özbekistan’a mı geldi?

ÖMER NEZİR / TÜRK-AZ DETAY HABER

Özbekistan'ın Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde, bölgenin Özbekistan'dan ayrılma hakkını geri alma planlarını protesto eden eylemcilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı. Bölgenin başkenti Nukus'a giden Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, 3 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ülkenin Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'inde meydana gelen olaylarda, emniyet görevlileri ve siviller arasında ölenlerin olduğunu bildirdi. Özbekistan anayasasında Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirileceğine ilişkin önerilerin kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından protesto gösterilerinin düzenlendiği Karakalpakistan'ın merkezi Nukus'ta temaslarını sürdüren Mirziyoyev, burada vatandaşlarla bir araya gelerek, olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mirziyoyev, olaylarda bazı grupların Nukus şehrindeki binalara zarar verdiğini, silahları elde etmek amacıyla Emniyet Müdürlüğü binasını ele geçirme girişiminde bulunduğunu, bu çetelerin emniyet görevlilerini rehin alarak onları acımazca dövdüğünü söyledi.  Mirziyoyev, anayasa değişikliğinin uygulanmayacağını belirtti.

Dış güçleri suçladı

Mirziyoyev, sosyal paylaşım sitelerinden asılsız haberleri yayan yıkıcı güçlerin hedeflerine ulaşmak için vatandaşları anayasayı ihlal eden faaliyetlere dahil ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Onların esas amacı, toplumu istikrarsızlaştırmak, devletimizin yürüttüğü politikaya olan güveni sarsmak ve Özbekistan'ın toprak bütünlüğünü baltalamak. Karakalpakistan'da uygulanmakta olan reformları bundan sonra da istikrarlı bir şekilde sürdüreceğiz. Karakalpakistan'ın kaderi, Özbekistan'ın kaderi olduğu için Karakalpak halkının mutluluğu ve refahı da tüm Özbek halkının mutluluğu ve refahıdır. Hayatın sınavlarını yaşamış Karakalpak halkının bilgeliğine inanıyor ve onları akıllıca davranmaya, yurt dışından gelen kötü niyetli çağrı ve eylemlere aldanmamaya ve onların tuzağına düşmemeye çağırıyorum. Bölücülüğü, toplum düzenini bozmayı, yetkililere karşı şiddetli direnişi teşvik eden her türlü eylem, mevcut yasalara göre kesinlikle sorumlu tutulacak ve failler mutlaka cezalandırılacaktır."

18 kişi öldü

Özbekistan başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, olaylarda 18 kişi öldü. Karakalpakistan bölgesindeki yetkililer de binlerce kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü belirtti. Bölge Sağlık Bakanı, başkent Nukus'taki hastanelerin dolu olduğunu söyledi.

Muhalif lider İsveç'te yaşıyor

Özbekistan, eski Sovyet cumhuriyetleri arasında en baskıcı yönetime sahip olanlardan biri olarak biliniyor. 32 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da Aral Gölü yakınlarındaki büyük çoğunluğu çöl olan Karakalpakistan'da iki milyona yakın kişi yaşıyor. Bölgede olağanüstü hal ilan edildikten sonra polis ve ordunun başkent Nukus sokaklarında devriye gezdiği bildirildi. Sürgündeki muhalif siyasetçi Pulan Ahunov, olağanüstü hal nedeniyle insanların dolaşıp bilgi elde edemediğini söyledi. Muhalif Birlik Partisi'nin Lideri Ahunov, durumun Özbekler ve kendi dillerini konuşan bir azınlık olan Karakalpaklar arasında etnik bir çatışmaya dönüşmesinden korktuğunu ifade etti. İsveç'te yaşayan Ahunov, "Birçok yerde hala devam eden gösteriler var. Genel durum yatışmaya başladı ama bir başka tehlike var. Karakalpaklar ve Özbekler arasında çatışma. Durum tamamen kontrolden çıkabilir" diye konuştu. İsveç; PKK, PKK/YPG, DHKPC gibi terör örgütlerinin önde gelen isimlerine de ev sahipliği yapıyor.