Sağlıkta büyük açık.....

Uzmanların en iyimser tahminlerine göre bu yıl sonuna kadar küresel nüfusun ancak yüzde 10'unun aşılanabileceğini kaydedilirken, Dünya Sağlık Örgütü, 2030 yılına kadar küresel olarak 18 milyon sağlık çalışanı eksikliğinin yaşanacağını açıkladı

<Sağlıkta büyük açık.....

Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri'nin (CDC), eski direktörü ve Project Hope'un şu anki Baş Sağlık Sorumlusu Dr. Tom Kenyon, dünyanın dört bir yanındaki sağlık çalışanlarının pandeminin ortasında kötüleşen tedavi koşulları nedeniyle pek çok sorunla  mücadele ettiğini açıkladı. Kenyon, giderek daha fazla insan aşılandıkça,  ABD'deki doktorlar ve diğer sağlık personelinin yükü hafiflerken, gelişmekte olan ülkelerdeki aşı eksikliğinin pandemiyi uzattığını ve bu ülkelerdeki sağlık çalışanlarının olumsuz etkilendiğini söyledi. Kenyon, "Dünyanın geri kalanının aşı olacağını yakın zamanda düşünmüyoruz. Şu anda iki tür dünya var: açılmaya ve 'normalleşmeye' hazırlanan bir dünya ve düşük gelirli ülkelerden oluşan diğer dünya ve bu durum kimsenin umrunda değil. Yıl sonuna kadar küresel nüfusun yüzde 10'unu aşılayabilirsek şanslıyız" dedi.

Yeterli aşı dağıtılmadı

Diğer taraftan, şimdiye kadar dünya genelinde küresel nüfusun yüzde 12,5'ine yetecek kadar aşı dozu dağıtıldı. Ancak Bloomberg'in aşı takip indeksine göre, bunların büyük bir kısmı, nüfusun düşük gelirli ülkelere göre 30 kat daha hızlı aşılandığı zengin ülkelerde bulunuyor. ABD'de nüfusun yüzde 46'sından fazlası tam aşılıyken, 1 Haziran itibariyle Filipinler'de nüfusun sadece yüzde 2.4'ü aşılandı. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel olarak 2030 yılına kadar, çoğunlukla düşük ve düşük orta gelirli ülkelerde 18 milyon sağlık çalışanı açığı olabileceğini tahmin ediyor.