‘Onların namazlarına ve oruçlarına kanmayın’.....

Kim, Allah’a güvenirse, Allah (c.c) ona dünya ve ahiret işleri için yeter ve gıyabında onun her şeyini korur.

<‘Onların namazlarına ve oruçlarına kanmayın’.....

"Kim, Allah'a güvenirse, Allah (c.c) ona dünya ve ahiret işleri için yeter ve gıyabında onun her şeyini korur.
 
Her belaya karşı sabır, her nimete şükür ve her zorluğa çözüm yolu hazırlamayan kimse aciz kalır.
 
Evladına ve malına gelecek her bela ve musibete karşı sabretmeye çalış. Günah işlemeye cesaretlendirmeyecek şekilde Allah'a ümitli ol ve O'nun rahmetinden de ümit kesmeyecek şekilde O'ndan kork.
 
Cahilin övgü ve sözlerine asla aldanma. Zira bu kibirlenip, ululanmana ve amelinle övünmene sebep olur. Gerçekten en iyi amel ibadet ve tevazudur.
 
Zengin olduğunda azma. Yoksul olduğunda sabırsızlık etme. Katı ve taş yürekli olma. Çünkü böyle olursan halk sana yaklaşmaktan hoşlanmaz. Kendinden üstün olana düşmanlık yapma. Kendinden düşük olanla alay etme.
 
İşlerinde o işin ehli olanla çekişme. Akılsızlara da itaat etme. Kendi yükünü başkasının üzerine yükleme. Bir işin içine girip de, pişman olmaman için işe girişmeden önce, o işin giriş ve çıkışını yolunu öğren…
 
Bir kimseye yaptığın iyiliği minnet edip, söyleyerek bozma. Aksine o iyiliğini daha iyi bir iyilik izlesin. Şüphesiz bu ahlakın için daha güzel, ahirette ki sevabın için de gereklidir. İster cahil ol, ister alim, yumuşak huylu ve ağırbaşlı sayılmak için susmaya riayet et. Zira, bilginlerin yanında susmak senin için bir süs, cahillerin yanında susmak ise sana bir örtüdür…" (Prof. Dr. Haydar Baş, İmam Cafer eseri sh:576)
 
Takva
 
Mufaddal anlatıyor; İmam Sadık'ın huzurunda bulunduğum bir sırada amellerin niteliği hakkında söz açıldı. Ben dedim ki; "Amelim ne kadar da azdır."
 
İmam buyurdu ki; "Sus! Allah'tan mağfiret dile" Ardında şöyle devam etti; "Takva üzere olan az amel takva üzere olmayan çok amelden daha üstündür." 
 
Ben sordum; "Takvalı olmayan amel nasıldır?"
 
Buyurdu ki; "O kimsenin ameli gibidir ki, halka yemek veriyor, komşularına şefkatli davranıyor, evinin kapısını herkesin yüzüne açıyor ama haram olan bir işle karşılaşınca ondan uzaklaşmıyor. Haram ve günaha duçar oluyor. Evet, takvasız amelin örneği işte budur.
 
Diğer bir kimsede vardır ki, (yemek vermek, komşuya şefkatli davranmak gibi) iyi işler yapmıyor ama haram bir işle karşılaşınca kendisini koruyor, haram ve günaha duçar olmuyor. Elbette bu şahıs birinci şahıstan üstündür." (Prof. Dr. Haydar Baş, İmam Cafer eseri sh:515)
 
Niyet


 
İmam Cafer (a.s) buyurdu ki; "Ateş ehli ateşte ebediyen kalacaktır. Çünkü onların niyeti, dünyada ebedi olsalar bile Allah'a (c.c) hep isyan etmekti.
 
Cennet ehlide cennette ebediyen kalacaktır. Çünkü onların niyeti, dünyada baki kalsalar dahi sonsuza dek Allah'a (c.c) itaat etmekti. Onlarda niyetlerine göre ebediyete ulaşırlar." Sonra şu ayeti okudu;
 
"Herkes kendi tabiatına uygun amel eder." (İsra 84) Devamla; "Yani, kendi niyetine göre" dedi." Sh:552
 
Üç şey
 
İmam Cafer (a.s) buyurdu ki; "Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur; "Üç şey vardır ki, bunlar kimsede yoksa ameli tamamlanmış olmaz; Allah'a isyan etmesini engelleyecek takva, insanlarla iyi geçinmesini sağlayan ahlak ve cahilin cehaletini geri çevirecek hilm." Sh:531
 
Namazına kanmayın


 
İmam Cafer (a.s) buyurdu ki; "(İnsanların) Namazlarına ve oruçlarına kanmayın. Hatta kişi namaza ve oruca o kadar düşkün olur ki, terk edecek olursa tekrar onları özler. Fakat siz (insanların) doğru sözlülük ve emanete riayet açısından sınayın." Sh:522
 
Orta yol
 
İmam Cafer (a.s) buyurdu ki; "Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur; Ey Ali! Şüphesiz bu din sağlamdır. Öyleyse onun için mutedil olarak derinleş ve nefsine, Rabbine ibadet etmeyi buğz ettirme.
 
Çünkü aşırı giden (toy) kimse, ne bir binek bulabilir, ne de bir mesafe kat edebilir. O halde, ancak yaşlandığı zaman öleceğinden korkan kimse gibi günahlardan sakın." (sh:554) H: Akın Aydın