O, hevâları ilâhî hidayete bağlar

İmam Ali (a.s) Hz. Mehdi hakkında şöyle buyuruyor: "İnsanlar ilâhî hidayeti hevâlarına bağladıkları zaman, o hevâları ilâhî hidayete bağlar. İnsanlar Kur'ân'ı kişisel görüşlerine bağladıkları zaman, o, kişisel görüşleri Kur'ân'a bağlar"

<O, hevâları ilâhî hidayete bağlar

Peygamberimizden (s.a.a) sonra ümmetin içinde bulunduğu karışık duruma rağmen, beklenen Mehdi (a.s) olayı, Kur'ân, Hz. Peygamber (s.a.a) ve İmam Ali tarafından müjdelenmiş ve üzerinde önemle durulmuştur. İmam Ali (a.s) bu hususta şöyle der: "Haberiniz olsun! Yarın velâyet sahibi, onlardan kötülük yapan kimseleri sorguya çekecek. Yeryüzü içinde altın ve gümüş cinsinden ne varsa, onun için dışarı atacak, servet ve hazinelerini ona sunacak. O zaman adaletli hayat nasılmış gösterecek. Kitap ve sünnetten yok edilenleri yeniden diriltecek." (Nehc'ül-Belâğa, hutbe: 138).

Mehdi (a.s.)'la birlikte İslâm dünyasının durumu, daha doğrusu bütün insanlığın durumu, tashih edilecek, onarılacaktır. İmam Ali (a.s) Hz. Mehdi hakkında şunları söylüyor: "İnsanlar ilâhî hidayeti hevalarına bağladıkları zaman, o hevaları ilâhî hidayete bağlar. İnsanlar Kur'ân'ı kişisel görüşlerine bağladıkları zaman, o, kişisel görüşleri Kur'ân'a bağlar."

Nehc'ül-Belâğa, İmam Ali'nin (a.s) İmam Mehdi'yle (a.s) ilgili hadislerini derleyerek bir araya getirmiştir. Bu hadisler bir ciltte toplanmış ve toplam sayıları 291 kadardır. Bu hadislerden on dördü, İmam Mehdi'nin ismi, sıfatları ve dualarıyla, yetmiş yedi tanesi, İmam Mehdi'nin soyu ile ilgilidir. İmam Mehdi'nin Kureyş'ten, Haşimoğulları oymağından, Ehl-i Beyt'ten ve Ali evlâdından, Fatıma'nın (a.s) soyundan, hatta Hüseyin'in (a.s) soyundan ve On İki İmam'dan biri olduğu belirtilir. Bu hadislerden kırk beş tanesi, Kur'ân'da, Nehc'ül-Belâğa'da ve Emir'ül-Müminin'in (a.s) şiirlerinde İmam Mehdi'ye (a.s) yönelik işaretlerle ilgilidir. Yirmi üç tanesi, Mehdi'nin yardımcılarıyla ve siyah bayraklarıyla ilgilidir. On iki tanesi, Süfyanî ve Deccal hakkındadır. Yirmi altı tanesi, Mehdi'nin gaybete çekilmesi ve bu gaybet döneminde Ehl-i Beyt taraftarlarının çekecekleri sıkıntılarla ve Mehdi'nin (a.s) ortaya çıkışını beklemenin faziletiyle ilgilidir. Yetmiş beş tanesi, Mehdi öncesinde kopacak fitneler, onun zuhurunun alâmetleri, zuhurunun sonrası, Dabbet'ül- Arz, Ye'cuc ve Me'cuc hakkındadır.

İmam Ali (a.s), İmam Mehdi'nin (a.s) zuhuru sırasında yeryüzünün durumunu, onun hükümetini ve dinin onunla nasıl mühürleneceğini açıklar:

"Ey Kumeyl! Benim başlatmadığım ilim ve Kaim'in (a.s) sonlandırmadığı hiçbir sır yoktur. Ey Kumeyl! Geçmişinizin geri gelmesi kaçınılmazdır. Bizim, içinizde galibiyet sağlamamız kaçınılmazdır." (Beşaret'ul-Mustafa, s.24-31).

"Din bizimle başladığı gibi bizimle de son bulur. İnsanlar bizimle şirk sapıklığından kurtuldukları gibi bizimle de fitne sapıklıklarından kurtulurlar. Şirk menşeli düşmanlıktan sonra, Allah, bizimle insanların kalplerini ve dinlerini kaynaştırdığı gibi, fitne menşeli düşmanlıktan sonra da bizimle onların kalplerini dinde kaynaştıracaktır." (Melahim-i İbni Tavus, s.84-85).

"Bizden olan Kaim ortaya çıkınca, gök yağmurunu yağdırmaya ve yer bitkilerini yeşertmeye başlar. Kulların kalplerindeki düşmanlık ortadan kalkar. Yırtıcı hayvanlarla evcil hayvanlar (kurtla kuzu) bir arada yaşar. Hatta bir kadın Irak'tan kalkar tek başına Şam'a gider ve her adımını attığında mutlaka yeşilliklere basar. Başında bütün ziynetleri olur da ne bir yırtıcı ona zarar verir, ne de o bir yırtıcıdan korkar." (el-Hisal, Şeyh Saduk, 2/418. bk. Mevsuat-u Ehadîs-i Emir'il-Müminin, c.1, İmam Mehdi (a.s) ile ilgili rivayetler, Nehc'ül-Belâğa).