MEM projesini İsrail şirketi Ordu’da uygulayacak.....

Ordu'da dünyanın en büyük dalga enerjisi santrali için önümüzdeki yıl bahar aylarında ilk kazma vurulacak. Santrali İsrail'in Eco Wave Power (EWP) şirketi kurup işletecek. Dalgadan elektrik üretimi Prof. Dr. Haydar Baş'ın 2005'te sistemleştirdiği Milli Ekonomi Modeli'nde de yer alıyor.

<MEM projesini İsrail şirketi Ordu’da uygulayacak.....

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Türkiye'nin ilk ve dünyanın en büyük dalga enerjisi santralinin inşasına 2023 baharında başlanacağını bildirdi. Ordu'nun enerji ve gıda alanında kendine yeten bir şehir olması için yürüttükleri çalışmalara değinen Güler, "2007 yılında Adapazarı Karasu'da deniz dalgalarından elektrik enerjisi üretmiştik ve onlarla ufak bir uygulama olarak ampulleri yakmıştık. O bir ilkti ama şimdi endüstriyel amaçlı olarak ilk defa Türkiye'de önemli bir adım atıyoruz. O da deniz dalgalarından gerçek anlamda ihtiyacı karşılayabilecek santraller kurmak" diye konuştu. Güler, deniz dalgalarından enerji üretimi konusunda yaklaşık 3.5 yıldır çalışmalar yürüttüklerini ve bu alanda benzer çalışmalar yapan Eco Wave Power (EWP) firmasıyla bağlantıya geçtiklerini anlattı.

Pilot tesis kurulacak

İsrailli Eco Wave Power ile Ordu'da 9 yerde ölçüm yaptıklarını ve 77 megavatlık potansiyel tespit ettiklerini belirten Güler, ilk etapta 4 megavatlık pilot bir tesis için anlaşma yaptıklarını ve 'yap-sahiplen-işlet-devret' modeliyle kurulacak pilot tesisten sonra firma ile 73 megavatlık kısmın nasıl inşa edileceği konusunu ayrıca görüşeceklerini dile getirdi. Kıyıya bağlantılı şekilde inşa edilecek santralin maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar olduğunu kaydeden Güler, santralin inşa sürecine yönelik şu bilgileri paylaştı:
"Burada hem bizim kendi çalışmalarımız var hem de beraber yaptığımız çalışmalar var. Deniz dalgaları kullanılmayan bir potansiyeldi. Bununla ilgili ilk ciddi adımı attık ve bu yıl içinde son görüşmelerimizi yapacağız. Sonra tabiri caizse kazmayı vuracağız." Güler, yapısı itibarıyla modüler olan santralin mekanik ve elektromekanik uygulamalarının tamamlanmasının ardından 1 yıl içinde devreye alınabileceğine işaret ederek, "Mühim olan başlanması, bunun ilk olması" dedi. Dalga enerjisinin yenilenebilir ve çevre dostu olduğuna işaret eden Güler, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle bu alanda avantajlı durumda olduğunu söyledi.
Güler, dalga enerjisinden elektrik üretilmesi projesini denizlerin yanı sıra akarsularda da deneyebileceklerini belirterek, "Bu da ayrı bir çalışma. Onun için bu sadece denize özgü değil. Teorik olarak dalga olan her yerde santral yapmamız mümkün" değerlendirmesinde bulundu. Proje, Türkiye'nin şebekeye bağlı ilk dalga enerjisi santrali ve tamamlandığında dünyanın en büyük dalga enerjisi santrali olacak.

Elektriği İsrail şirketi satacak

İsrail Büyükelçiliğinin Twitter hesabından 15 Aralık'ta yapılan paylaşımda, EWP ile Ordu Belediyesinin iştiraki OREN Ordu Enerji arasında kentte 77 megavatlık enerji santralinin kurulması için anlaşma imzalandığı duyuruldu.
Paylaşımda, Türkiye'de ilk olacak santrale yönelik "Tesis tamamladığında, dünyanın en büyük dalga enerjisi santrali olacak." ifadeleri kullanıldı.
EWP'den yapılan açıklamada ise santralin Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin yeniden güçlendirilmesine yönelik çabayı yansıttığının altı çizilerek, santralin inşası, faaliyete alınması ve santralde üretilen elektriğin satılmasından EWP'nin sorumlu olacağı aktarıldı.

MEM'de dalga enerjisi

Milli Ekonomi Modeli'nde dalgadan elektrik üretimi konusunda şunlar yazıyor: "Dalga enerjisi üzerine süren çalışmalar, petrol krizleri sonrasında daha da artmış, uygulamalar 90'lı yıllarda önem kazanmıştır. Çevresel avantajları ortada olan dalga enerjisinin, yatırım maliyeti diğer yenilenebilir kaynaklara göre daha yüksektir. İngiltere, İrlanda, Norveç ve Portekiz gibi ülkelerde dalga enerjisinin önemi anlaşılmış; santraller kurulmuş, devlet desteği ile pilot çalışmalar başlatılmış ya da enerji planlamalarında kısa vadede hedef olarak konu yer almıştır. Marmara Denizi hariç, Türkiye'nin açık deniz kıyı uzunluğu 8210 km civarındadır. Turizm, balıkçılık ve kıyı tesislerinin haricinde, kullanıma uygun beşte birlik kısımda 18.5 TWh/yıl düzeyinde bir dalga enerjisi elde edilebileceği hesaplanmıştır. Dalga enerjisi, Türkiye'nin uzun vade enerji plan ve programları içinde yer alabilecek önemli bir seçenektir."