Kuran aynasında İmam Ali -2.....

'Ben korkutucuyum ve Ali hâdidir (hidayet edicidir). Ey Ali, benden sonra hidayet arayanlar, seninle hidayet bulacaklardır'

<Kuran aynasında İmam Ali -2.....

İbn-i Abbas'tan şöyle rivayet edilmiştir: "Sen ancak korkutucusun ve her kavmin bir hidayet edicisi vardır" (Ra'd: 7) ayeti nazil olduğunda Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

"Ben korkutucuyum ve Ali hâdidir (hidayet edicidir). Ey Ali, benden sonra hidayet arayanlar, seninle hidayet bulacaklardır".

4- "Allah sizin için kolaylığı istemektedir, zorluğu değil" (Bakara: 185) ayetinin tefsirinde İmam Cafer-i Sadık'tan şöyle nakledilmiştir: "Söz konusu kolaylık, Emirü'l-mü'minin Ali b. Ebi Tâlib'dir".

5- İmam Rıza ve babaları kanalıyla Hz. Ali'den şöyle nakledilmiştir: "Öne geçenlerin öne geçeni, onlardır (Allah'a) yakınlaşmış olanlar" (Vâkıâ: 10) ayeti Benim hakkımda nâzil olmuştur".

6- İmam Rıza kanalıyla babalarından, Resulüllah'ın şöyle buyurduğu nakledilmiştir: "Onlar ki mallarını gece gündüz, gizli ve açıktan infak ediyorlar" (Bakara: 274) ayeti, Hz. Ali hakkında nâzil olmuştur.

7- İmam Muhammed Bâkır der ki: "Mallarını, Allah'ın rızasını kazanmak için infak edenlerin misali..." (Bakara: 265) ayeti Hz. Ali hakkında inmiştir.

8- "Onlar hayırlarda yarışırlar." (Mü'minûn: 61) ayetinin tefsirinde İmam Muhammed Bâkır'dan şöyle nakledilmiştir: "Ali b. Ebi Tâlib'i kimse geçememiştir".

9- "Ve müminlerin sâlihi" (Tahrim: 4) ayetinin tefsirinde Resulüllah'tan şöyle nakledilmiştir: "O (müminlerin sâlihi), Ali b. Ebi Tâlib'dir".

10- Ebu Bâsîr, İmam Câfer-i Sâdık'tan "O kitapta hiçbir şüphe yoktur." (Bakara: 2) ayetinin tefsirinde şöyle nakletmiştir: "Kitap Ali'dir, onda şüphe yoktur. Muttakiler için hidayettir".

11- Câbir Cu'fi'den şöyle nakledilmiştir: İmam Muhammed Bâkır'a, Yüce Allah'ın (c.c.), "Kim, Rabbi'nin zikrinden yüz çevirirse, onu çetin bir azaba müptela eder" (Cin: 17) buyruğu hakkında sordum. Şöyle buyurdu: "Kim Ali'den yüz çevirirse, çetin bir azaba yakalanır ve o en şiddetli azaptır".

12- Câfer Ferazî'den şöyle nakledilmiştir: İmam Muhammed Bâkır'a, "De ki, bu benim yolumdur. Ben basiretle Allah'a davet ediyorum. Bana tâbi olanlar da." (Yusuf: 108) ayetinin tefsirini sordum. Şöyle buyurdu. "Bana uyan cümlesinden maksat Ali b. Ebi Tâlib'dir".

13- Abdurrahman b. Kesir, "Ve şâhidin ve meşhûd" (Burûc, 3) ayetinin tefsirinde İmam Câfer-i Sâdık'tan şöyle nakledildiğini bildirdi: "Şahid ve Meşhud'dan maksat Peygamber ve Ali'dir".

14- Muhammed b. Fuzeyl, Ebu'l Hasan'dan şöyle rivayet etmiştir: "Allah-u Teala'nın "Allah'ın size fazl ve rahmeti olmasaydı..." (Nisa:83) buyruğundaki "fazl"dan maksat Resulüllah ve rahmetten maksat ise Emirü'l-mü'minin'dir."

15- İmam Muhammed Bâkır (r.a.), "Ey iman edenler, Allah'tan sakının ve doğrularla beraber olun." (Tevbe: 119) ayetini şöyle tefsir etmiştir: "Yani Ali ile birlikte olun."

16- Ebu Hamza diyor ki, İmam Muhammed Bâkır'a, "De ki: Sizi tek bir şeyle öğütlüyorum" (Sebe: 46) ayetinin açıklamasını sorduğumda şöyle buyurdu: "Yani, sadece sizi Ali'nin velayeti ile öğütlüyorum. Allah-ü Teala'nın ayetteki "tek öğüt"ünden maksat velayettir."

17- Ali b. İbrahim babasından, o da İbn Umeyr'den, o da Sümae'den rivayetle, İmam Câfer Sâdık'ın, "Benim ahdime vefa edin" (Bakara: 40) ayetini şöyle açıkladığını nakletmiştir:

"Siz Emirü'l-mü'min'in velayetiyle (O'nu kabullenmek ve gereklerini yerine getirmekle) Benim ahdimi yerine getirin. Ben de, sizi cennete götürmekle sizin ahdinizi yerine getireyim."

18- İmam Musa Kâzım'dan şöyle rivayet edilmiştir: "Onları rükû ve secde eder halde görürsün. Allah'ın fazl ve rızasını ararlar. Secde eseri yüzlerinde belirmiştir." (Fetih, 29) ayeti, Ali b. Ebi Tâlib hakkında nâzil olmuştur.

19- Ebu Bâsir, İmam Muhammed Bâkır'dan "Valideyninize iyilik edin" (Nisa: 36) ayeti hakkında şöyle nakletmiştir: "İki babadan birisi Hz. Resulüllah, diğeri ise Ali'dir."

20- İmam Muahmmed Bâkır'dan şöyle nakledilmiştir: Allah Teala'nıni "Hiç şüphesiz Allah indinde din İslam'dır (teslim olmaktır)" (Al-i İmran: 19) buyruğundan maksat, Ali b. Ebi Tâlib'in velayetine teslim olmaktır." Devam edecek (Geniş bilgi ve kaynaklar için bakınız Prof. Dr. Haydar Baş İmam Ali eseri)