Kuraklık 52 ili perişan etti.....

TZOB Başkanı Bayraktar, kuraklıktan etkilenen il sayısının 52'ye yükseldiğine işaret ederek, "Kuraklık topyekûn mücadeleyi gerektirmektedir. Hükümetimiz ikinci bir kuraklık yardım paketi açıklamalıdır" dedi.

<Kuraklık 52 ili perişan etti.....

İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayı üretici market fiyatlarını ve kuraklık, doğal afetler, et ve süt konusunda yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bayraktar, bazı ürünlerde üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4 katı aştığını vurgulayarak, "Karpuz 4.4 kat, kuru soğan4 kat, patlıcan 3.7 kat, nohut 3.2 kat, salatalık ve kabak 3.1 kat fazlaya tüketiciye satılmaktadır. Üreticide 34 kuruş olan karpuz 1 lira 50 kuruşa, 41 kuruş olan kuru soğan 1 lira 63 kuruşa, 1 lira 34 kuruş olan patlıcan 4 lira 54 kuruşa, 4 lira 35 kuruş olan nohut13 lira 93 kuruşa satılmaktadır" dedi. 

 

En fazla nohut fiyatı arttı

 

Haziran ayında markette en fazla fiyat artışının yüzde 9.80 ile nohutta görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Nohuttaki fiyat artışını yüzde 9.76 ile ayçiçek yağı, yüzde 9.08 ile kırmızı mercimek takip etti" dedi. Bayraktar, Haziran ayında üreticide fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 75.18 oranında karpuz olduğunu dile getirdi. Bayraktar, şunları söyledi: "Haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün kırmızı mercimek olmuştur. Bu fiyat artışı yeni sezona ait olup, kuraklıktan dolayı yeterli ürün arzının olmamasından kaynaklanmıştır. Patatesteki fiyat artışında ise Adana'da hasadın bitmesi nedeniyle arzdaki yavaşlama etkili olmuştur. Kayısıda meydana gelen don, kuru kayısı fiyatlarının yükselmesinde rol oynamıştır. Havuçta sezon sonuna gelinmesi fiyat artışında etkili olmuştur."

 

Kuraklık korkutuyor

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ülkemiz son 50 yılın en sıcak Mayıs ayının bu yıl yaşandığına dikkat çeken Bayraktar, "Doğal olarak bunun sonucunda kuraklığın her şeyi yok eden yakıcı etkisini bütün şiddetiyle görmeye devam ediyoruz. Kuraklıktan en çok etkilenen kesim ise hiç kuşkusuz büyük bir özveriyle tarımsal üretim yapan üreticilerimiz oldu" dedi. Bayraktar, kuraklığın etkilerini ise şöyle aktardı: "Mayıs ayı yağışlarının Türkiye genelinde geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 66 oranında düşük olması ve Marmara Bölgesi hariç tüm bölgelerde yağışların azalması nedeniyle kuraklıktan etkilenen il sayısı artarak haziranın ilk haftasında 52'ye çıktı. Bu yıl arpa, buğday ve kırmızı mercimekte önemli üretim kayıplarının olacağı beklenmektedir. Kuraklık, sadece geçtiğimiz sezon ürünlerini değil, bu sezon ekilen ürünleri de etkilemektedir. Yeni ekilen mısır, şekerpancarı, patates, yeşil mercimek ve sebzelerde de kuraklık zararları görülmeye başlanmıştır. Meyveler, yem bitkileri ve meralar susuzluktan zarar görmeye devam etmektedir. Kuraklık topyekûn mücadeleyi gerektirmektedir. İkinci bir kuraklık yardım paketi gündeme alınmalıdır." Bayraktar, kuraklıktan arıcılarımızın da zarar gördüğünü sözlerine ekledi.