Kızılay değil market sanki!

11 ili vuran depremlerin ardından bölgede duyulan en büyük ihtiyaç çadır oldu. Depremzedelerin acil barınmaya ihtiyacı varken Kızılay'ın yardım kuruluşlarına para karşılığı çadır satması ise büyük tepkiye neden oldu. Market gibi çalışan Kızılay'ın çadır satışının yanı sıra gıda maddelerini sattğı da ortaya çıktı

<Kızılay değil market sanki!

EYÜP KABİL / TÜRK-AZ DETAY HABER

Gazeteci Murat Ağırel, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki "yetersizliğiyle" gündem olan Kızılay'ın, depremin üçüncü gününde AHBAP Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığını ortaya çıkarmıştı. AHBAP sosyal medya hesabından, söz konusu bilgileri doğrulayan bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, "Arkadaşlarımız, Kızılay'ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2 bin 50 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2 bin 50 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik" ifadelerine yer verilmişti.

Levent: 20 bin tane olsa da alacaktım

AHBAP Derneği'nin kurucusu Haluk Levent dün FOX TV'de konuyla ilgili açıklama yaptı. Levent "Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay'dan" dedi. Levent, Sivil Toplum Kuruluşları AFAD'la işbirliği protokolü yaparlar. Devlet bir AFAD, bizler STK'yız. Devletle biz nasıl yarıştırılabiliriz? Biz ancak el ele insanların yardımına koşabiliriz" ifadelerini kullandı.

Levent Kızılay'dan çadır alma konusunda şunları söyledi: "Depremin ikinci günü çadır bulamadık. Birkaç arkadaşımız var, geceleri çıkıyoruz. Yetişilemeyen birçok yer var, oralara aileleri teselli etmeye gidiyoruz. Enkazdan hala ses geliyor. Geceleri yalnız kaldığımızda ağlıyoruz. İnsanlar dışarıda yağmurda donuyor. Ben o sırada çadır bulamamışım. Çadır yok. Bakın bu bulduklarımız daha birkaç gün önce gelmeye başladı. Arkadaşlar Kızılay'ın internet sitesinden çadır sattığını görmüşler. Kişisel değil bu. Hatta Ankara Eczacılar Odası da almış. Biz niye almayalım?

Ben şu an sorgulayabilir miyim? Hemen öğrendik ihracat yapılmak üzere hazırlanan 2 bin 50 çadır var. Kızılay'ın iştiraklerinin çadır sattığı piyasada biliniyor. Deprem zamanı veya değil, biliniyor. Ben o an hiçbir şey düşünemiyorum. İnsanlar ölüyor orada, dışarıda tir tir titriyorlar. Benim orada insanlara çadır getirmem lazım. 20 bin tane de olsa alacaktım."

Konservelerin de satıldığı ortaya çıktı

Haluk Levent, Kızılay'dan ücreti karşılığında gıda da (konserve) satın aldıklarını açıkladı. Haluk Levent "Siz Kızılay'dan gıda aldınız mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Kızılay en başta besin kurumudur. Onlar yemek üretiyor, karşılıklı işbirliğiyle o yemeklerden de satın alabiliyorsunuz, konserveler yapabiliyorsunuz. Bunu biz ahlaki buluyoruz... 100 TL'nin 7'sini Kızılay'dan dönüşümlü şeyler var. Barbunyalar, kurufasulyeler falan onları aldık.

Yayının ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan Haluk Levent paylaşımında şunları söyledi: "Canlı yayın bitti. Açıklamaya zaman kalmadı. Kızılay kurumunun alt iştiraki olan Kızılay Lojistik A.Ş den 30 bin adet 4 kişilik bir ailenin 3 öğünlük yemeğini karşılayan ve 1 yıl bozulmayan gıda satın aldık. Canlı yayın sonuna denk geldi. Bilginize."

Kızılay başkanından açıklama

Kızılay'ın çadır ve gıda satışına tepkiler çığ gibi büyürken Kızılay'ın başkanı Kerem Kınık daha önce yaptığı açıklamada çadır satışını doğrulamıştı. Kınık, Twitter'da yeni bir açıklama daha yaptı. Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent'in "Kızılay kurumunun alt iştiraki olan Kızılay Lojistik A.Ş den 30 bin adet 4 kişilik bir ailenin 3 öğünlük yemeğini karşılayan ve 1 yıl bozulmayan gıda satın aldık" açıklamasını alıntılayan Kınık, "Ahbap ile tesis edilen ticari ilişki de Kızılay Cemiyeti ile değil Kızılay iştiraki olan Kızılay Lojistik Şirketi ile geliştirilmiştir" savunmasını yaptı.

Eczacılar tanesi 140 bin TL'den aldı

Kızılay'ın depremin 3. gününde Ahbap'a 46 milyon TL karşılığında 2 bin 50 çadır sattığının ortaya çıkmasıının ardından bölgeye giden eczacılara da çadır sattığı anlaşılmıştı. Kızılay'ın, Türk Eczacılar Birliğinin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL'den sattığı belirtildi. Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, tanesi yaklaşık 140 bin TL fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay'dan satın aldıklarını söyledi. Bölgede mobil eczaneler kurmak için harekete geçen ancak büyük çadır bulmakta zorlanan TEB'nin, Kızılay'dan parayla çadır almak zorunda kaldığı belirtildi. Üney, bu alım için ödemeyi Kızılay'ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'ye yaptıklarını kaydetti.

'Nasıl bir maliyetiniz vardı?'

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'tan sosyal medya üzerinden Kızılay'ın 'çadırları maliyetine sattık' açıklamasına tepki geldi. Hüseyin Baş, twitter

üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Kızılay 76 metrekare çadırı 140 bin TL'ye satmış ve buna 'maliyetine sattık' diyor. Peki, biz bölgeye yolladığımız 98 metrekare çadırları 32 bin TL'ye nasıl aldık o zaman? Nasıl bir maliyetiniz vardı acaba? Yoksa deprem üzerinden bile kâr peşinde mi koştunuz? Ayrıca 16 metrekare aile çadırları ortalama maliyetimiz 7 bin TL."

Çadır satışı yargıya taşındı

Bu arada Hatay Barosu eski başkanı Ekrem Dönmez, AHBAP'a depremzedeler için çadır satan Türkiye Kızılay Derneği Başkanı Kerem Kınık ve yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Dönmez, "Kızılay Derneği, yurttaşlarımızın barınma ihtiyacı devam ederken depolarında çadırları bekleterek deprem felaketinden sonraki hareket tarzı itibarıyla zincirleme birçok  sorumluluğu gerektirecek şekilde davranmıştır" dedi. Dönmez, Kızılay'ın stoklarının araştırılmasını da istedi. Suç duyurusu dilekçesinde, Kızılay Derneği Başkanı Kerem Kınık, Dernek Yönetim Kurulu üyeleri ile sorumlu yöneticilerinin Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinde yer alan 220. maddesine göre yargılanmaları istendi.