KADIN VE AİLE GERÇEĞİ II.....

Dünden devam eden                                                

   Cenab-ı Hak, "Onlarla güzel geçinin, iyi muaşerette bulunun" (Nisa: 19) ve "Yakın arkadaşına iyilik et" (Nisa: 39) buyurmak suretiyle kadını korumayı ve ona iyi davranmayı emretmiştir.

KADIN VE AİLE GERÇEĞİ II.....
Mimar Gökhan Demir

KADIN VE AİLE GERÇEĞİ II.....

    Resulullah (sav) kadının kötü yönlerine katlanmayı ve bunun ecrinin büyük olduğunu da haber vermektedir: "Karısının kötü huyuna tahammül eden erkeğe Allah, ibtilaya sabreden Eyüb (as)'a verdiği mükafat gibi mükafat verir. Kocasının kötü huyuna tahammül eden kadına da Firavun'un nikahında bulunan Asiye'ye verdiği mükafatı verir."

   İslâm, kadına iyi davranmayı, kâmil imanın ve güzel ahlâkın ölçüsü kabul eder. "Müminlerin iman yönünden en kamili, ahlâkı en güzel olanı ve ailesine karşı en çok lütufkar davrananıdır." (Tirmizi) 

   "Hayırlınız ailesine iyi davrananızdır. Ben ise aileme karşı en iyi davrananızım." (Tirmizi)

   Demek ki örnek aile kurma ve devam ettirme hususunda da taklid edilecek nümune Resul-i Ekrem'dir.

  İslâm, kadına bu değeri verip onu korurken, erkeğe de hissi davranıp, kadının yanlış temayüllerine mahkûm olmamayı emreder. Zira İslâm'da aslolan, Allah'a kulluk yolunda istikamettir. Bu istikameti ister erkek bozsun, ister kadın; İslâm bunu hoş karşılamaz.

   Resul-i Ekrem, "Kadına kulluk eden (kılıbık)lar helak oldu" buyurarak ifrad ve tefridi kaldırmış, kadın erkek arasındaki dengeyi oturtmuştur. Keza İslâm, kadının fıtrî zaaflarını kabul eder ve ona müsamaha gösterilmesi gerektiğini beyan eder. "Kadın eğe kemiği gibidir. Onu doğrultmak istersen kırarsın." (Buhari-Müslim)

   İslâm, kadına yapılan harcamayı Allah yolundaki tasadduktan üstün tutmuştur. Hadis-i şerifte: "Allah yolunda harcadığın para, bir köle azad için verilen para ve ehlü iyaline sarfettiğin paralar yok mu? İşte bunların en büyüğü ailene sarfettiğin paradır." (Müslim) buyurulmuştur.

   İslâm'da, kız çocuğuna büyük önem verilmiş, onu koruma konusunda hassas ölçüler getirilmiştir: "O diri diri gömülen kız çocuğunun niçin öldürüldüğü sorulacak." (Tekvir: 89)

   İslâm'da kız çocuğunun fazileti de övülmüştür. Allah'ın Resulü, "Her kimin kız çocuğu olur da, onu terbiye eder ve terbiyesini güzel eder, gıda verir ve gıdasını güzel verir, Allah’ü Teâla’nın kendisine verdiği nimetlerden ona da bolluk gösterirse, o kız çocuğu, onun için bereket ve cehennemden kurtulup, cennete girmesi için bir kolaylık vesilesi olur." buyurmuştur.

    Diğer hadis-i şeriflerde de: "Kimin iki kız çocuğu veya iki kız kardeşi olur da, maişetlerini güzelce sağlarsa, onunla ben cennette şöyle beraberiz." "Kim ki Müslümanların çarşısına gider, oradan bir şey alır, eve gelir ve bunu çocuklarına verirken erkekleri değil de kızları tercih ederse, Allah o kimseye rahmetle bakar. Allah kime rahmetle bakarsa ona azap etmez." buyurulmuştur.

   İslâm, boşanmayı Cenab-ı Hakk'ın en sevmediği mubah olarak görür. Erkek mümin, kadın yanlışa sapmadıkça onun kusurlarını affetmekle emrolunmuştur. "Eğer düzelir ve itaat ederlerse, artık onlarda kusur arayıp durmayın (ayrılmak için hile ve çareler arayıp durmayın" (Nisa: 134) âyeti bu gerçeği ifade eder.

   İslâm dini evlenmeyi teşvik eder ve aile müessesesinin devamına büyük önem verir. "İçinizden bekârları evlendirin. Eğer fakir olurlarsa, Allah onları, fazl-u kereminden zengin kılar." (Nur: 31) âyetiyle Cenab-ı Hak, bizzat evliliği teşvik etmiştir.

   İslâm'da erkek de kadın da aile müessesesinde aynı şekilde sorumludur. "Kocalarının kadınlarda olan hakları gibi, kadınların da onlarda aynı hakları vardır." (Bakara: 228)

   Kadının haklarını buraya kadar sıralamaya çalıştık. Erkeklerin de kadınlar üzerinde birtakım hakları mevcuttur. Resul-i Ekrem'in "Kendisinden kocası razı olduğu halde ölen her (Müslüman) kadın cennete girer" hadisi bu hakların özetle bir ifadesidir. "Kadın beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, kendisini yabancılardan korur ve kocasına itaat ederse, Rabbinin cennetine girer." (İbn Hıbban)

 

 

Devam edecek