İnsanın günahlardan temizlendiği ay.....

Hz. Musa bile, "Ya Rabbi! Senin için oruç tuttum" dediğinde Cenab-ı Hak, "Oruçla nefsini temizledin" buyuruyor.

<İnsanın günahlardan temizlendiği ay.....

İslam, insanı sadece kendi kulvarında, namütenahi serbest, alabildiğine başıboş yaşatan bir anlayış değildir. Bilakis bütün etrafıyla onu bağlantılı hale getirip, sorumluluk duyguları içerisinde, hem kendi iç tabiatındaki tevhit şerbetini, zevkini,  hem de  dış tabiatındaki sosyal münasebetini doruk noktaya çıkartacak iksiri, aşkı ve de programı veren ilahi bir dindir. Kitabımız Kur'an-ı Kerim budur. O Kitab'ın, o Kur'an'ın nazil olmaya başladığı ay işte Ramazan ayıdır.
 
İnsanın günahlardan temizlendiği ay
 

 
İnsan olarak nefsani duyguların mümessili olmamız münasebetiyle 12 ayın içerisinde işlediğimiz, hatalar, veballer, günahlar var. Onları da oruç tertemiz yapıyor.
 
Farz orucu bu ayda tutuyorsun. Kur'a n- ı Kerim bu ayda inmiş, insan bu ayda temizleniyor. Kur'an'ın gösterdiği caddede yürüdüğünde insan bu ayda arınıyor. Nefsani tezkiyeler oluyor. İnsan, kendi kendini terbiye ediyor.
 
Hz. Musa bile, "Ya Rabbi! Senin için oruç tuttum" dediğinde Cenab-ı Hak, "Oruçla nefsini temizledin" buyuruyor. Bazen biz, sohbetlerimizde "İbadet, imanın ispatıdır" diyoruz ya, bu söz, kendimize ait bir söz değildir. Oruç, onun için çok mühim bir ibadettir.
 
Oruç nedir?
 

 
İmsak vakti ile iftar vakti arasında bir müminin ve müminenin yemekten, içmekten, birtakım zevklerden uzak olma halidir oruç. Kaba tarif ile bu, avamın tuttuğu oruçtur.
 
Bir de gözlerin oruç tutması, kulağın oruç tutması, organlarımızın oruç tutması var ki, asıl oruç da budur.
 
Şimdi siz yanlışa bakmadığınız zaman, bir başka ifade ile Kur'an-ı Kerim'in beyan ettiği harama gözünüzü yöneltmediğiniz zaman, dimağınızda, hafızanızda oluşan bütün görüntüler helal vadidedir.
 
O zaman aklınız helal olan malzemeler üzerine mantığını kuracak, neticeye hayırla varacaktır. Gözün orucu demek, bu demektir. Yanlışı, haramı zihnine, beynine koymaman demektir. Kulak da göz gibidir.
 
İnsanın istikamet üzere hareket edebilmesi için böyle bir oruca ihtiyacı vardır. Dili yalan konuşmayacak, gözü harama bakmayacak, kulağı günahı dinlemeyecek, ayağı kendisine ait olmayan şeye gitmeyecek.
 
En mühimi kalbin oruç tutmasıdır
 

 
En mühimi kalbin oruç tutmasıdır. Kalbin oruç tutması nedir? Haram olan şeyleri düşünmemektir. Bütün hareketlerin tahrik noktası kalptir. Yani muharrik güç kalpten başlar.
 
Eğer siz bir şeyi düşünmezseniz onu fiiliyata geçirmezsiniz. Gerek müspet gerek menfi neyi düşünürseniz hayatınıza mutlaka onu geçirirsiniz.
 
Düşünmediğiniz bir şeyi tesadüfi olarak yaptığınız oldu mu hiç? Belki yüzde bir, binde bir olmuştur. Ama bunlar istisnadır. İnsanın hayatına baktığınızda yaptığı şeyler, tamamen programladığı, planladığı, yapmak istediği ve bunun için de hayaller kurduğu, kalbinde yoğurduğu şeylerdir.
 
Kalbinize haram sınırlarını aşacak bir duyguyu koymadan, hep helal vadide, kulvarda hayatınızı tanzim ederseniz, bu sefer kalbiniz de oruç tutar.
 
Böyle oruç tutanların orucu da salih ve safiha kulların orucu olur. Nebiler ve Resullerin oruçlarının aynı olur. Asıl oruç da budur. Allah böyle bir oruç tutmayı nasip eylesin!
 
"Efendim, ben bunu beceremiyorum." İlk aşamasından başlarsın. İnşallah, kademe kademe bu noktaya da gelirsin." (Prof. Dr. Haydar Baş, Hikmetin Sırları eserinden) H: AknAydn