İmam Hüseyin’in Medine’den ayrılırken okuduğu ayet.....

Hz. Hüseyin (a.s.) Receb ayının bitimine iki gün kala Medine’den çıkarken, ana yolu kullanarak şehirden ayrılmayı tercih etmiştir

<İmam Hüseyin’in Medine’den ayrılırken okuduğu ayet.....

İmam Hüseyin (a.s.), Yezid'e biati reddeden iman tavrını ortaya koyduktan sonra artık kıyamı ilan etmiş demekti.

Mekke'ye giderken, bu yolculuğunda Abdullah bin Zübeyr gibi dağlık ve sapa bir yoldan ve gece karanlığında gizlice kaçmayı tercih etmemiştir.

Hz. Hüseyin (a.s.) Receb ayının bitimine iki gün kala Medine'den çıkarken, ana yolu kullanarak şehirden ayrılmayı tercih etmiştir.

Can emniyeti açısından daha gizli yollardan gitmesini tavsiye edenlere ise verdiği cevap şudur:

"Hayır, Allah'a and olsun ki, ben herkesin gittiği ve bilinen ana yoldan ayrılmayacağım; dağlara, çöllere koyulmayacağım, ta ki Allah'ın isteği tahakkuk bulsun."

Tarih kitaplarında Medine şehrinden ayrılırken şu ayeti okuduğu rivayet edilmektedir: "Hz. Musa endişe içinde çevreyi gözetleyerek çıkıp gitti: Rabbim zâlimler topluluğundan beni kurtar, dedi."

İmam Hüseyin (a.s.) İbn-i Abbas'a şöyle buyurmuştur:

"Ey Abbas'ın oğlu! Peygamberin (s.a.v.) kızının oğlunu vatanından, evinden, kaldığı yerden, doğduğu yerden, Peygamber (s.a.v.)'in hareminden, kabrinin civarından, mescidinden ve hicret ettiği yerden çıkartan bir kavim hakkında ne düşünüyorsun?

Korkutulmuş ve korkmuş bir şekilde ortada bıraktılar ki,  artık kalacak yeri yoktur."

İmam'ın açıktan şehri terk etmesi, onun ölüm korkusundan şehri terk etmediğinin ispatıdır.

Mekke'ye gitme kararı Medine şehrine olan hürmetindendir. Biat etmemesinin sonucu başına geleceklerin farkında olan Hz. Hüseyin (a.s.), bu kanlı hadisenin Medine hudutlarında olmasını istememiştir.

Vahim hadisenin bu şehirde olmasını, Hz. Peygamber (s.a.v.)'e ve Medine'ye saygısızlık kabul etmiştir.

İmam Hüseyin Mekke'ye ulaşıyor

İmam Hüseyin (a.s.) Medine'den ayrıldıktan beş gün sonra Mekke'ye ulaştı.

Tarih kitaplarında şehre girerken şu ayeti okuduğu yazmaktadır: "Musa bin İmran, Firavun ve Tağut hükümetinin sultası altındaki yerlerden kaçıp Medyen'e doğru yöneldiğinde: Umarım Rabbim beni doğru bir yola yöneltip iletir, dedi."

İmam Hüseyin'in Medine'yi terk ederken ve Mekke'ye girerken okuduğu iki ayet hakkında

Hz. Hüseyin (a.s.), Medine'den ayrıldığında Hz. Musa'nın Mısır'dan ayrılırken okuduğu ayeti okumuştur:

"Hz. Musa korku içinde (çevreyi) gözetleyerek çıkıp gitti: Rabbim zâlimler topluluğundan beni kurtar, dedi."

İmam, Mekke sınırlarına ulaştığı anda ise şu ayeti okudu:

"Musa bin İmran, Firavun ve Tağut hükümetinin sultası altındaki yerlerden kaçıp Medyen'e doğru yöneldiğinde: Umarım Rabbim beni doğru bir yola yöneltip, iletir, dedi."

İmam Hüseyin'in okuduğu iki ayetten çıkan mânâ, Hz. Musa'nın yaşadıkları ile kendi kaderi arasında bir bağ kurmasıdır.

Hz. Musa haklı olduğu bir olay bahane edilerek öldürülmek istenmiş ve O canını kurtarmak için memleketinden bilmediği bir şehre göç etmek zorunda kalmıştır.

Hz. Hüseyin (a.s.) da Yezid gibi bir halifeye başkaldırarak hayatını tehlikeye atmıştır. Canını kurtarmak için Ceddinin yanından ayrılmak zorunda kalmıştır." (Prof. Dr. Haydar Baş İmam Hüseyin eserinden)