İmam Cafer: ‘Benim sözüm, babamın sözüdür’(Prof. Dr. Haydar Baş’ın kaleminden) .....

Eğer biz, kişisel görüşümüze ve hevamıza göre fetva verseydik, kesinlikle helak olanlardan olurduk

<İmam Cafer: ‘Benim sözüm, babamın sözüdür’(Prof. Dr. Haydar Baş’ın kaleminden) .....

İmam Cafer (a.s) buyuruyor ki; "Benim sözüm, babamın sözüdür. Babamın sözü, dedemin sözüdür. Dedemin sözü, Hüseyin'inin sözüdür. Hüseyin'in sözü, Hasan'ın hadisidir. Hasan'ın sözü, Emirü-l müminin Ali'nin sözüdür. Emirü-l mümininin sözü Resulullah'ın sözüdür. Rsulullah'ın sözü ise yüce Allah'ın sözüdür…
 
"Eğer biz, kişisel görüşümüze ve hevamıza göre fetva verseydik, kesinlikle helak olanlardan olurduk. Bilakis biz, insanlara Resülullah'tan (sav) gelen hadislere dayanarak fetva verdik.
 
İlmin temelleri bizim yanımızdadır. Bunları babadan oğla miras alırız ve şunların altınlarını, gümüşlerini korudukları gibi bizde ilmi saklayıp, koruruz." (Prof. Dr. Haydar Baş sh:266)
 
Hadisleri sıhhati hakkında
 
İmam Cafer'e (a.s) göre hadislerin sıhhat derecesi Kuran ile çelişip, çelişmediğine bakılarak anlaşılabilir. Bu konuda şöyle buyurmaktadır; "Hadislerin Kuran'a uymayanları, uydurmadır." Yine "Her hakkın üzerinde kendini belli eden bir hakikat vardır. Her doğrudan bir nur yansır. Allah'ın Kitabına uyanı alın. Allah'ın Kitabına muhalif olanı ise terk edin." (aynı eser sh:367)
  
Kurtuluşa eren kişi nasıl tanınır?


 
Mufaddal b. Ömer İmam'a sordu; Kurtuluşa eren kişi nasıl tanınır?
 
Buyurdu ki; "Eğer bir kişinin yaptıkları, dediklerine uyuyorsa, o kişinin kurtuluşa erdiğine şahitlik et. Veya kurtuluşa eren kimse olduğunu yay. Bir kimsenin yaptıkları ile dedikleri uymuyorsa, o kimse bilginin deposu gibidir. Dini ise sarsaktır." (aynı eser sh:407)
 
Azap hakkında

İmam Cafer (a.s) buyurdu ki: "Allah'ın (c.c) iki çeşit azabı vardır; Biri ruhtan, diğeri ise insanların birbirine musallat olmasından kaynaklanır. Ruhtan kaynaklanan hastalık ve fakirliktir. İnsanların birbirine musallat olmasından kaynaklanan ise beladır.
 
Nitekim Allah (c.c) şöyle buyurmuştur; "Böylece biz, kazandıkları şeyler (günahlar) yüzünden zalimlerin bir kısmını, bir kısmına musallat ederiz." (Enam Suresi 129)
 
Demek ki, ruhun günahının cezası hastalık ve yoksulluktur. Bazı insanların, bazısına musallat olmasının sonucu ise intikam almaktır. Bunların hepsi müminler için dünyevi bir cezadır. Ama kafirler için hem bu dünyada ceza var, hem ahirette. Bunların tümü sadece günah sebebiyledir.
 
Günah şehvetten kaynaklanır. Şehvet, müminin hata ve unutkanlığından kaynaklanır. Veya mecbur ve güçsüz olmasının neticesinde olur. Kafir tarafından vuku bulan şeyler ise kasıt, inkar, tecavüz ve hased sebebiyledir.
 
Allah (c.c) şöyle buyuruyor; "Kitap ehlinden çoğu, kendilerindeki hasetten dolayı sizi iman ettikten sonra küfre döndürmek isterler." (Bakara 109) (Prof. Dr. Haydar Baş sh:261) H: Akın Aydın