Finlandiya ve İsveç’e Putin’den yeşil ışık!

İsveç, NATO'ya üyelik başvuru belgesini resmen imzaladı. Finlandiya da imza atınca iki ülke aynı anda NATO’ya başvuracak. Gelişmeyle ilgili ilginç bir açıklama yapan Rusya lideri Putin ise, "Bu iki ülkenin NATO'ya girmesi bizim için doğrudan bir tehdit değil. Ancak askeri faaliyetlere tepki göstereceğiz" dedi

<Finlandiya ve İsveç’e Putin’den yeşil ışık!

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında yıllardır süren askeri tarafsızlık politikalarından vazgeçen Finlandiya ve İsveç'ten NATO konusunda somut adımlar gelmeye başladı. Her iki ülke NATO'ya resmen üyelik başvurusunda bulunacaklarını açıklamıştı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin NATO'ya üyelik başvuru belgesini bugün imzaladı. Dışişleri Bakanlığı'nda canlı yayında NATO'ya üyelik başvurusunu imzalayan Linde, "İsveç için en iyisini yaptığını" söyledi. Finlandiya'nın da imza atmasıyla birlikte, iki ülkenin aynı anda NATO'ya başvuracağı bildirildi.


Putin'den dikkat çeken açıklama


Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurularına Moskova'dan ilginç tepkiler geldi. Eski Sovyetler birliği ülkeleri olan Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan askeri liderlerin bulunduğu "Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'yle" (CSTO) 16 Mayısta Moskova'da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya'nın Finlandiya ve İsveç ile bir sorunu yok, olmadı" diyerek, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin ülkesi için doğrudan tehdit oluşturmadığını söyledi. Putin toplantıda, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya dahil olmasıyla yaşanacak bir genişleme bizim için doğrudan bir tehdit oluşturmuyor. Ancak bu bölgede askeri altyapının genişlemesi kesinlikle tepkimize neden olacaktır. Bizim için hangi tehditlerin yaratıldığını göreceğiz" diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımının kaydadeğer bir şey değiştirmeyeceğini söyledi. NATO'nun uzun süredir İsveç ve Finlandiya'yı askeri planlama çerçevesinde tuttuğunu kaydeden Lavrov, "Finlandiya, İsveç ve diğer tarafsız ülkeler uzun yıllardır NATO askeri tatbikatlarına katılıyor. NATO doğuya ilerlemeye yönelik askeri planlama yaparken bu ülkelerin topraklarını da dikkate alıyor. Dolayısıyla sanırım bu anlamda büyük bir fark yok. Gerçekte bu ülkelerin topraklarının NATO tarafından nasıl kullanılacağına bakacak, sonuçlar çıkaracağız" dedi.


Türkiye üyeliğe karşı çıkıyor


Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna Türkiye de olumsuz bakıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda, "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Türkiye'ye yaptırım uygulayan ülkelerin, bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmesine 'evet' demeyiz" ifadelerini kullanmıştı. Türkiye'nin olumsuz görüşü karşısında Finlandiya ve İsveç üst düzey bir diplomatik heyetin Türkiye'ye göndereceklerini duyurmuştu. Söz konusu ülkelerin NATO'ya üye olabilmesi için kendi parlamentolarının yanı sıra 30 NATO üyesi ülkenin de onay vermesi gerekiyor. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, 2020'de ve 2021'de terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi ve komutanlarını ziyaret etmiş ve YPG'ye yılda 376 milyon dolar yardım sözü vermişti.