DUANIN KABUL OLDUĞU HÂLLER, DURUMLAR, ZAMANLAR II.....

Dünden devam eden

                    Allah’ın, Âdem’i (a.s.) yeryüzüne indirdiğinde ettiği dua ile edilen dua:

Âişe’den (radiyallahu anhâ); “Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: Allah, Âdem’i yeryüzüne indirdiği zaman Kâbe’ye doğru durdu ve iki rekât namaz kıldı. Allah ona şu duayı ilham etti:

<DUANIN KABUL OLDUĞU HÂLLER, DURUMLAR, ZAMANLAR II.....

‘Allah’ım! Sen benim gizlimi ve açığımı biliyorsun. Mazeretimi kabul et! Hâcetimi biliyorsun, dileğimi ver! İçimdekini de biliyorsun, günahımı bağışla! Allah’ım! Senden kalbimi dolduracak iman, sâdık bir yakîn dilerim ki, böylece benim için yazıp takdir ettiğin şeyin isâbet edeceğini bileyim. Benim için taksim ettiğin şeye de râzı olayım.’ Allah ona şunu vahyetti: Ey Âdem! Tevbeni kabul ettim, günahını bağışladım. Bana önemli bir işinde kim bu duayı ederse onu mutlaka kabul ederim, onu bağışlarım ve ona kâfi gelirim. Şeytan’ı ondan uzaklaştırırım. Her tâcirin ardından onu kazançlı kılarım. Dünya ona ister istemez yönelir.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat; Heysemî, Mecma’ X, 183)

           Kırk kere edilen dua:

    Ebû Hâlid, rivâyet eder: “Ebû Abdullah (Ca’fer es-Sâdık aleyhisselâm) şöyle buyurdu: Kırk kişilik grup biraraya gelip Allah Azze ve Celle’ye bir meselede dua ederlerse, Allah mutlaka onların dualarına icâbet eder. Eğer kırk kişi değillerse, o zaman dört kişi on kere Allah’a dua etsinler, bu takdirde Allah dualarını kabul eder. Eğer dört kişi değillerse, o zaman bir kişi kırk kere Allah’a dua etsin, Aziz ve Cabbar olan Allah onun duasına icâbet eder.” (Ebû Ca’fer Muhammed b. Ya’kub b. İshak el-Kuleynî, Usûl-i Kâfî, c.2, s.775)

            Farz namazların ardından ve gecenin son kısmında edilen dualar:

Ebû Ümâme’den (radiyallahu anh); “Denildi ki: ‘Ey Allah Resûlü! Hangi dua daha fazla kabûle şayandır?’ ‘Gecenin son kısmının ortasında ve farz namazın ardından yapılan dualar’ buyurdu.” (Tirmizî, 3499 Muh. b. Yahyâ es-Sekafî an Hafs b. Gıyâs an İbn Cüreyc an Abdirrahmân b. Sâbit an Ebî Umâme senedi ile tahrîc etti)

            Vitir namazından sonra edilen dualar:

Ebû Abbâs Fadıl el-Bekbak, rivâyet eder: “Ebû Abdullah (Ca’fer es-Sâdık aleyhisselâm) şöyle buyurdu: Dua şu dört yerde kabul edilir: Vitir namazında, sabah namazından sonra, öğlen namazından sonra ve akşam namazından sonra.” (Ebû Ca’fer Muhammed b. Ya’kub b. İshak el-Kuleynî, Usûl-i Kâfî, c.2, s.761)

Gecenin son üçte birinde, seher vaktinde edilen dualar:

“Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: Rabb’imiz her gece gecenin üçte biri kaldığı zaman, dünya semasına iner ve buyurur ki: Yok mu dua eden? (Dua etsin de duasını kabul edeyim). Yok mu Benden isteyen? (İstesin vereyim). Yok mu bağışlanmasını isteyen? (Bağışlanma dilesin) Ben de onu bağışlayayım.” (Mâlik, Kurân 30, s. 214; Buhârî, Teheccüd 14/1, II, 47; Tevhîd 35, VIII, 197; Davât 14, VII, 149-50; Müslim, Salâtul-müsâfirîn 168, s. 521; Ebû Dâvud, 1315 ve Tirmizî, 3498; ez- Zührî an Ebî Seleme ve Ebî Abdillah el-Ağarr an Ebî Seleme asl-ı senedi ile tahrîc ettiler)

      Ebû Sabbah el-Kinanî, rivâyet eder: “Ebû Ca’fer (Muhammed Bâkır aleyhisselâm) şöyle buyurdu: Allah Azze ve Celle, mü’min kullarından çokça dua eden her kulunu sever. Seher vaktinden güneşin doğuşuna kadar dua etmeyi sakın terk etmeyin; çünkü gök kapılarının açıldığı, rızıkların taksim edildiği ve büyük ihtiyaçların karşılandığı vakittir.” (Ebû Ca’fer Muhammed b. Ya’kub b. İshak el-Kuleynî, Usûl-i Kâfî, c.2, s.763)

    Ezanla kamet arasında edilen dualar:

Enes’den (radiyallahu anh); “Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: Ezanla kâmet arasında yapılan dua geri çevrilmez.” (Ebû Dâvud, 521 ve Tirmizî, 3594, 3595; es-Sevrî an Zeyd el-Amiyy an Muâviye b. Kurre an Enes asl-ı senedi ile tahrîc etti)

 

Prof.Dr. Haydar BAŞ   Dua ve Zikir Kitabı sayfa : 853 /863

Yazıyı hazırlayan: Gökhan Demir

 

Devam edecek