Çölleşmeye karşı işbirliği şart.....

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Dünya Ormancılık Kongresi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş, "Çölleşme, arazi tahribatı ve erozyonla mücadele konularında Türkiye olarak iş birliklerine hazırız" dedi

<Çölleşmeye karşı işbirliği şart.....

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen Dünya Ormancılık Kongresi, Güney Kore'nin başkenti Seul'de gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü kongre çerçevesinde, "Çölleşme, Arazi Tahribatı ve Ormancılık alanında Türkiye'nin ulusal ve uluslararası deneyimleri" temalı etkinlik düzenledi. Etkinliğin açış konuşmasını yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş, tüm dünya ülkelerinin küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklık sorununun günümüzün en ciddi küresel problemleri olduğunda birleştiğini söyledi. Özellikle çölleşme ve arazi tahribatının toprağın verimliliğini düşürerek, insanlığın en önemli ihtiyacı olan gıda sistemlerini olumsuz etkilediğini belirten Genel Müdür Taş, "İnsan baskısı ve iklim değişikliğiyle etkisini arttıran çölleşme ve arazi tahribatına karşı önlem alınmadığı takdirde kıtlığa, göçlere ve toplumlar arası anlaşmazlıklara varan olumsuz sonuçların yaşanması, insanlık tarihindeki örneklerde olduğu gibi, kaçınılmazdır" dedi. Türkiye'nin iklim değişikliği ve çölleşmeye en hassas, yarı-kurak ve kurak iklim özelliklerini barındıran bir coğrafyaya sahip olduğunu kaydeden Taş, "Bunun yanı sıra ülkemizin çağlar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması, topraklarımızın çölleşme ve kuraklığa hassas bir konuma gelmesinde başlıca sebepler arasında bulunmaktadır. Yüzde 65'i kurak ve yarı kurak ekosistemlerden oluşan ülkemizde Çölleşme ve Erozyon ile Mücadele çalışmaları büyük ehemmiyet arz etmektedir" diye konuştu.


Ülkelerin iş birliği gerekiyor


İnsanlığın karşı karşıya kaldığı çölleşme tehlikesiyle baş edebilmesinin tek yolunun "ülkelerin iş birliği içerisinde etkin eylemler gerçekleştirmesi ve ortak hareket etmesi" olduğunu ifade eden Taş, "Türkiye, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi uluslararası kuruluşlarla gerçekleştirdiği program ve projeler ile çölleşme ve arazi tahribatı ile mücadeleye destek vermektedir" dedi. Taş, "Bu minvalde Türkiye, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin 12. Taraflar Konferansına 2015 yılında Ankara'da ev sahipliği yapmıştır. Bu konferansta BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin önümüzdeki 15 yıl boyunca yol haritası oluşturulmuş, bu da 'Arazi Tahribatının Dengelenmesi' hedefi ile ilgili dönüm noktası olmuştur. 2015'te Türkiye'nin de içinde bulunduğu 14 gönüllü ülke ile başlayan 'Arazi Tahribatının Dengelenmesi Hedefleri'nin oluşturulması sürecinde bugün geldiğimiz noktada, 120'den fazla ülkenin ATD hedeflerini oluşturduğunu görmekteyiz. Hedeflerin eyleme dönüştürülmesi konusunda FAO ile Arazi Tahribatının Dengelenmesi projesi, ATD konusunda ender projeler arasında yer almakta olup, elde ettiğimiz deneyimler FAO aracılığı ile tüm dünya ülkeleri ile paylaşılmaktadır" şeklinde konuştu.