Bireysel kart borçları katlandı.....

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 84.39 oldu. Artan enflasyonun alım gücüne olan etkisini incelemek için kredi kartı borçlarını araştıran karşılaştırma sitesi encazip.com’a göre, vatandaşların bireysel kredi kartı borcu geçtiğimiz yıla göre TL bazında yüzde 99 arttı

<Bireysel kart borçları katlandı.....

2022'de Türkiye'de en çok konuşulan konulardan biri de enflasyon oldu. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi kasım ayında yüzde 2.88 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 84.39 oldu. Yükselen enflasyonun alım gücüne etkisini değerlendirmek için kredi kartı borçlarını inceleyen karşılaştırma sitesi encazip.com'a göre, vatandaşların bireysel kredi kartı borcu geçtiğimiz yıla göre TL bazında yüzde 99 arttı. Taksitli kredi kartı borçlarındaki artış oranı ise geçen yıla göre yüzde 128 yükseldi. Taksitsiz kredi kartı borçlarındaki artış ise yüzde 79 oranında gerçekleşti. Vatandaşların takibe giren kredi kartı borçlarında da geçen yıla göre TL bazında yüzde 30'luk bir artış olduğu gözlemlenirken aynı veri borçları yıllık gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınarak değerlendirildiğinde ise yüzde 42'lik bir düşüş, ABD doları bazında ise yüzde 17'lik bir düşüş göze çarptı.


Vatandaşın alım gücü eridi


Kredi kartı borçlarındaki artışın GSYH artışının yaklaşık iki katı kadar olmasının tüketicinin alım gücünün düştüğünü ve bu nedenle kredi kartına yönelmesi şeklinde yorumlanabileceğini ifade eden encazip.com finans uzmanları, "Geçtiğimiz yılın son verileri ile 2022 yılının güncel verileri karşılaştırıldığında TL bazında 197 milyar TL olan kredi kartı borçları bu yıl 392 milyar TL seviyesine gelmiş. Bu iki katlık bir artış anlamına gelse de yüksek enflasyonlu bir dönemde enflasyondan arındırılmış verilere veya farklı para birimlerindeki değişimlere bakmak daha doğru yorum yapmamızı sağlar. Geçtiğimiz yıl 197 milyar TL olan toplam tüketici kartı borçlarının yıllık gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınarak değerlendirildiğinde 362 milyar TL olduğunu görüyoruz. Bu da reelde kredi kartı borçlarında yüzde 8'lik bir artış anlamına geliyor" şeklinde konuştu.


Taksitli borçlardaki artış dikkat çekti


Enflasyondan arındırılmış veriler kıyaslandığında taksitli kredi kartı borçlarının yüzde 23 arttığı, normal kredi kartı borçlarında ise enflasyon ayarlı verilere göre yüzde 3'lük bir düşüş olduğu gözlemlenirken ABD doları bazında toplam taksitli kredi kartı borçlarında yüzde 50'lik bir artış yaşanırken taksitsiz kredi kartı borçlarında ise artış yüzde 17 ile sınırlı kaldı. Kredi kartı işlem adetindeki artış ise kredi kartı sektöründeki dikkat çeken verilerden bir diğeri oldu. 2022 yılının en güncel verilerine göre toplam kredi kartı işlem adeti, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26'lık bir artışla aylık 613 milyon adet oldu. Toplam kredi kartı sayılarına bakıldığında ise 2021 yılının aynı ayında dolaşımda 81 milyon kredi kartı, 144 milyon banka kartı bulunurken 2022 yılının en güncel verilerine göre dolaşımdaki toplam kredi kartı sayısı 94 milyona, toplam banka kartı sayısı ise 162 milyona yükseldi.