Biden’den çok konuşulacak Rusya ve Çin açıklaması.....

ABD Başkanı Biden'dan G7 Zirvesi sonrası  Rusya ve Çin mesajları.

<Biden’den çok konuşulacak Rusya ve Çin açıklaması.....

ABD Başkanı Joe Biden, G7 Zirvesi sonrası, "Biz aslında Çin ile değil otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği yarışı içindeyiz." dedi.

Biden, ilk yurt dışı seyahatinde İngiltere'de katıldığı G7 Zirvesi'nin tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında "ABD tekrar masada" mesajı verdi.

"G-7'deki muhataplarımın her birine ABD'nin üzerine düşeni yapacağı mesajını ilettim. Amerika masaya geri döndü." diyen Biden, zirve için olağanüstü, iş birlikçi ve üretken'' değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 salgınını bitirmek ve "adil ve kapsayıcı" küresel ekonomik iyileşme sağlamanın ABD ve müttefiklerinin en önemli öncelikleri arasında olduğunu aktaran Biden, G7'nin ihtiyaç duyan ülkelere 1 milyar doz aşı tedarikinde bulunacağını, 2023'e doğruysa ilave bir milyar doz daha sağlama ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Salgını bitirmenin ise 2023 yılına kadar sürebileceğini belirten Biden, Brüksel'de katılacağı NATO zirvesine ilişkin ise selefi Donald Trump'ın aksine "NATO'nun ABD'nin güvenliği için hayati derece önemli olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

16 Haziran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cenevre'de yapacağı görüşme hakkında da konuşan Biden, Putin'in "Rusya-ABD ilişkilerinin en düşük seviyede" olduğu değerlendirmesine katıldığını söyledi.

Putin ile görüşmesinin ABD ve Rusya'nın iklim değişikliği gibi birlikte çalışabilecekleri bazı alanlar yaratmasını umut ettiğini belirten Biden, zirvede Rusya ile anlaşmazlıklarını net bir şekilde ortaya koyacağını ifade etti.

"Bir kişinin davranışını değiştirebileceğinizin garantisi yok. Otokratlar muazzam bir güce sahip ve halka hesap vermek zorunda değiller." diyen Biden, Putin'in neden değişmeyeceğine inandığın sorulması üzerine ise gülümseyerek, "O, Vladamir Putin" yanıtını verdi.

Biden, Rusya'nın uluslararası normlara aykırı faaliyetlerde bulunduğunu ama aynı zamanda "çiğnemekte zorlandıkları" bazı gerçek sorunları da olduğunu da dikkati çekti.

Çin ile ilgili değerlendirmede de bulunan Biden, "Biz aslında Çin ile değil, otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği yarışı içindeyiz." dedi.

Çin ile çatışma istemediklerini yineleyen Biden, "İş birliği yapabileceğimiz alanlarda yapacağız, anlaşamadığımız yerlerde ise bunu açıkça söyleyeceğim ve tutarsız eylemlere karşılık vereceğiz." ifadesini kullandı. Washington'ın Pekin ve Moskova'ya karşı hamlelerine sahne olan G7 zirvesinin kapanışında basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden Çin, Rusya, Putin'le yapacağı zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

* Önceki ABD Başkanı küresel ısınma diye bir sorun olmadığını düşünüyordu. Küresel ısınma bir varoluş sorunudur.

 

* Yolsuzlukla mücadele konusunda anlaştık. Yolsuzluk hükümetlere zarar veriyor. Paravan şirketler ve kara para aklama sorunlarına el atacağız.

 

* G7 demokratik değerlerin işletilmesi gereğini teyit etti.

 

* G7 liderlerine ABD'nin üstüne düşeni yapacağını aktardım: Masaya geri döndük. Amerika geri döndü.

 

* G7'den çıkan sonuçtan çok memnun kaldım. Mevkidaşlarımın birbiriyle nasıl iyi geçindiğine dair epey haber gördüm ki bu doğrudur. Amerika'nın masaya geri dönüşüne ilişkin içten bir coşku olduğunu hissettim.

 

* Amerika'nın güvenliğini korumak becerimiz açısından NATO'yu yaşamsal önemde görüyoruz.

 

* NATO Anlaşması'nın 5. maddesinin sapasağlam yerinde olduğunu G7 liderlerine söyledim. 5. maddenin kutsal bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz. (5. maddeye göre NATO'ya üye herhangi bir ülkeye saldırı olduğu takdirde, bu saldırı, tüm NATO üyesi ülkelere yapılmış sayılıyor.)

 

* 11 Eylül saldırılarının ardından NATO derhal ABD'nin yardımına koştu.

 

* Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD-Rusya ilişkilerinin düşük bir noktada olduğunu söylemekte haklı ve gidişat onun uluslararası normlara uygun davranmaya nasıl tepki verdiğine bağlı ki, çoğu durumda Putin uluslararası normlara uymadı.

 

* Seçilmeden önce Putin'e ABD seçimlerine müdahale çabalarına karışıp karışmadığına bakacağımı söylemiştim. Kontrol ettim, dolayısıyla tüm istihbarata eriştim, o, bu faaliyetlerle iştigal ediyordu, karşılık verdim ve yine karşılık vereceğimi açıklıkla belirttim.

 

* (Çarşamba Cenevre'de Putin'le zirvenin ardından) Tek başıma basın toplantısı düzenleyeceğim, basın önünde bir münazara şeklinde olmayacak. Basın önündeki hareketlerle yönlendirilmek istemiyorum.

 

* Rusya ile çatışma peşinde değiliz.

 

* (Putin'le zirve) Uluslararası normlarla tutarlı olmadığını düşündüğümüz eylemleri çözmeyi dört gözle bekliyoruz. Sonuç olarak, bununla başa çıkmanın en iyi yolunun, onunla benim görüşmemiz, onunla benim tartışmamız olduğunu düşünüyorum - onunla endişelerimiz hakkında çok açık sözlülükle konuşacağımdan şüpheniz olmadığını biliyorum. 

 

* ('Putin niye değişmedi' sorusuna yanıt olarak) O, Vladimir Putin.

 

* Putin'in siber suçluların karşılıklı iadesi önerisine açığım. Bu, Putin'den potansiyel olarak iyi bir işaret.

 

* Rusya'nın ekonomi ve Kovid-19'la ilgili kendi ikilemleri var.

 

* Libya'da Rusya ile birlikte çalışmalıyız.

 

* Rusya uluslararası normlara aykırı olduğunu düşündüğümüz faaliyetlere girerken boyundan büyük bazı gerçek sorunlara da daldı ki, bunların Suriye gibi bazısını çiğneyip yutmakta zorluk çekecek.

 

* G7'nin ihlallerini belirlediği Çin'in insan hakları konusunda daha sorumlu davranması gerek.

 

* Kovid-19'un kökenleriyle ilgili bir sonuca varmadım. Sonuca varmak için gereken laboratuvarlara erişime sahip değiliz. Yeni bir tür pandemi çıkmamasını garantiye almak için Çin'deki laboratuvarlara erişime ihtiyacımız var. Doğal mı yoksa laboratuvarda ters giden bir deneyin sonucu mu, bunu belirlemek için Çin laboratuvarlarına erişime sahip olmak zorundayız.

 

* Çin, Kuşak ve Yol projesini yürütüyor. Bizce ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamanın daha adil yolları var.

 

* Bir yarış içindeyiz, ama teke tek Çin'le değil. Hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği konusunda dünyanın dört bir yanındaki otokratlarla, otokratik hükümetlerle bir yarış içindeyiz. Bence en doğrudan yolla Çin'le başa çıkmayı göreceksiniz.