‘Ali sizi cennete götürür’

Abdullah b. Mesud'dan şöyle rivayet edilmiştir: Resûlullah'ın yanında oturmuştum, o derin bir nefes çekti, “Hayır ola, ya Resûlallah” dedim. Söz Ali'nin (a.s) hilafetine gelince şöyle buyurdu: “Allah'a and olsun ki, onu halife yapacak olursanız o sizi cennete götürür”

<‘Ali sizi cennete götürür’

Daha önceki yayınlarımızda Allah Teâlâ'nın Gadir-i Hum'a verdiği öneme değinerek Resûlullah'a (s.a.a) Veda Haccı'ndan dönerken büyük bir topluluk içerisinde velayeti tebliğ etmesini emrettiğini hatırlattık. Allah Teâlâ bununla da yetinmeyip ümmetin her zaman doğru yol üzere olabilmesi ve dini bilgileri en doğru şekilde öğrenebilecekleri imamlarını tanıması için, kıyamete kadar okunacak bazı ayetler nazil etti.

Ne denli önemli olduğuna Kur'an-ı Kerim'de şahit olduğumuz Gadir-i Hum meselesine Allah Resûlü'nün verdiği önemi, olayla ilgili bilgilerde açıkça görmekteyiz.

Resûlullah (s.a.a) çok önemli bir meseleyi ümmete tebliğ etmeye memur olduğunu bildiği için, o sene halkı hacca davet etti, halk da grup grup O'na katıldı. Çünkü tebliğ edilecek mesele, ümmetin izzeti ve dinin ayakta kalmasını sağlayacak nitelikteydi. Ama ne var ki...

Zeyd b. Yesi'den, o Ali'den, o da Resûlullah'tan (s.a.a) şöyle bir hadis naklediyor: "Eğer Ali'yi kendinize emir ederseniz, ki öyle yapacağınızı da sanmıyorum, o sizi doğru yola hidayet edecektir." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, c.1, s.109).

Huzeyfe'den şöyle bir hadis rivayet edilmiştir: "... Eğer (hilafeti) Ali'ye bıraksanız, o sizi doğru yola götürür." (Hatib-i Bağdadi, Tarih, c.1, s.47).

Ebu Davud'un rivayet ettiği hadiste şöyle geçiyor: "Eğer Ali'yi halife etseniz ve öyle yapmayacaksınız, o sizi doğru yola götürür, o hidayet olmuş ve hidayet edicidir."

Huzeyfe'den şöyle bir hadis nakledilmiştir: Resûlullah'a, "Ali'yi kendine halife etmez misin?" diye sorulduğunda, şöyle buyurdu: "O hidayet olmuş ve hidayet edicidir, eğer onun emrinde olup onu kendinize emir etseniz o sizi doğru yola götürür." (Ebu Nuaym, Hilye, c.1, s.64; Kenzu'l-Ummal, c.6, s.160).

Genci-i Şafii, Kifaye, s. 67'de; Hâkim, Mustedrek'te; Taberani ve başkaları da zikredilen benzeri hadisleri yazmışlardır.

Abdullah b. Mesud'dan şöyle rivayet edilmiştir: Resûlullah'ın yanında oturmuştum, o derin bir nefes çekti, "Hayır ola ya Resûlallah" dedim. Söz Ali (a.s)'ın hilafetine gelince şöyle buyurdu: "Allah'a and olsun ki, onu halife yapacak olursanız o sizi cennete götürür." (Hatib-i Harezmi, Menakıb, s.68).

Hakim, Ebu Abdullah-i Nişaburi'den, o da Ebu Abdullah-i Ademi'den, o da babasından, babası da ibn-i Mina'dan, o da Abdullah b. Mes'ud'dan zikredilen rivayeti yazmıştır. (İbn-i Kesir, Bidaye, c.7, s.360).

Resûlullah (s.a.a) o yıl bütün kabileleri çeşitli bölgelerden hacca davet etmişti. O gün önde gidenlerin geri dönmelerini buyurup, geride kalanların ise ulaşmalarını beklediler; hepsi bir araya toplandıktan sonra söylenmesi gereken sözleri buyurdu ve hazır olanların hazır olmayanlara onu tebliğ etmelerini emretti. Böylece yüz binden fazla sahabenin Gadir hadisinin ravisi olmasını sağlamak istedi.

Zeyd b. Arkam yoluyla rivayet edilen hadis şöyledir:

Ebu Tufeyl diyor ki: "Ben onu Resûlullah'tan işittim, orada olanların hepsi de onu gözleriyle görüp kulaklarıyla işittiler." (Nesai, Hasais, 21; İbn-i Kesir-i Şami, Tarih, c.5, s.208).

Harezmi, Menakib'da bu konuda şöyle yazmıştır: "Resûlullah (s.a.a) onu çok yüksek sesle buyurdu." (s.94).

ibn-i Cevzi, Menakıb'ında, "Veda Haccı'nda Resûlullah ile beraber olan 120 bin kişi onun sözlerini duydu" diye belirtmektedir. (Allame Emini, el-Gadir).