14 Mayıs ’kesin gibi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 Mart'ta seçim kararı alacağını ilan etti. "10 Mart'ta Cumhurbaşkanı olarak biz bu yetkimizi kullanacağız ve ondan sonra 60 gün süre var" diyen Erdoğan, bunun bir erken seçim olmadığını vurguladı. Muhalefetten ise 14 Mayıs tarihine herhangi bir itiraz gelmedi

<14 Mayıs ’kesin gibi’

EYÜP KABİL / TÜRK-AZ  DETAY HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim için 14 Mayıs tarihini verdi. Erdoğan, "Resmi olarak 10 Mart'ta yetkimizi kullanacağız ve ondan sonra 60 gün süre var. O süreyi de Yüksek Seçim Kurulu değerlendirecek" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Bu bir erken seçim falan değil, seçimi öne almak. Yapılan bu. Bir diğer adım olarak da biz burada aslında bir güncelleme yaptık. Bu güncelleme ile birlikte bu adımı attık ve Cumhur İttifakı olarak da Devlet Bey'le bu görüşmelerimizi yaparak dedik ki 'Zaman kaybına tahammül yok. Bunun için öyle incelemeler yaptık ki herkesin yaz tatiliyle ilgili durumlarını tutun, Karadeniz'de çay, fındık vesaire bütün bunların gidişlerini tutun bütün değerlendirmeleri yaparak herhangi bir sıkıntıya, KPSS vesaire...

Bütün bu ayrıntıları masaya yatırdık ve adımı da buna göre atalım dedik. Hele hele öğrencilerimizin durumları bizim için çok önemli. Bu adımı da atarak kararı buna göre verdik ama resmi olarak cumhurbaşkanının burada bir yetkisi var. O da biliyorsunuz 10 Mart'ta Cumhurbaşkanı olarak biz bu yetkimizi kullanacağız ve ondan sonra 60 gün süre var. O süreyi de kim değerlendirecek? Yüksek Seçim Kurulu ama biz kararımızı inşallah Mart ayının 10'unda açıklayacağız."


'Erdoğan'ın adaylığına kilitlenmedik'


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aday olup olmayacağına kilitlenmediklerini vurgulayarak, "Erdoğan, aday olur veya olmaz ama biz sandık güvenliğini sağlayarak seçimi almak ve Türkiye'yi demokrasi eksenine getirmek istiyoruz. 6 liderin hedefi o" dedi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili niçin sessiz kaldığı yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi: "Diyelim ki ses çıkardık nereye gidecek? Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK). O üyeleri atayan kim Erdoğan. Verdiği karara kim itiraz edecek? İtiraz edeceğin hiçbir yer yok. Anayasa Mahkemesi bile bakmıyor bu karara.

Hatırlarsanız İstanbul seçimlerinde aynı zarfın içerisine 4 tane oy pusulası koyuyorsunuz. Efendim 3'ü doğru 1'i yanlış. Talimat geldi de onun için yaptılar. Dolayısıyla bizim Erdoğan'ın aday olup olmamasına kilitlenmek gibi bir düşüncemiz yok."


Akşener: YSK karar verecek


Bu arada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olması konusunda hukukçuların farklı düşündüğüne dikkat çekerek, "Muhalefet tarafından olan hukukçulardan bazıları da aday olabilir diyor ama neticede adaylığı konusunda bir soru işareti var. YSK'ya gidecekler, YSK'dan bir karar çıkacak" dedi. Akşener, son altılı masada gözden kaçtığını düşündüğü bir noktaya da dikkat çekti.

Akşener, "Bir komisyon kurduk. 41 ilde seçimlere ayrı girilecek. Onun dışındaki illerde ortak liste yapalım istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Uysal: Erdoğan aday olamaz


Diğer yandan DP lideri Gültekin Uysal ise Meclis'in karar almadığı sürece Erdoğan'ın aday olamayacağına vurgu yaptı. Uysal şunları söyledi:

"Anayasa çok açık. YSK iki kez mazbata düzenlemiş. Erdoğan Meclis karar almadığı sürece aday olamaz. Ama gelinen noktada yasaları Erdoğan dışında herkesi ilgilendirir noktasına indirgediler. TBMM başkanı bile makale yayımlıyor, Adalet Bakanı açıklama yapıyor. İki dönem kıstasını muhalefet koymadı. Geçici madde, ek madde yok. Hukuku eğip bükerek yasaları uygulamaya çalışıyorlar. Erdoğan'ın adaylığı hukuksuzluğun zirveye çıktığı nokta olur.

Biz DP ve Altılı Masa olarak anayasa ve hukuk ne diyorsa, itirazımızı hem YSK hem de kamuoyu önünde ifade etmeliyiz" yanıtını verdi. Türkiye'nin seçim psikolojisine Erdoğan'ın yaptığı açıklama ile öngörülenden erken girdiğini belirten Uysan, "Bence artık adaylık da dahil olmak üzere bu karar alma süreçleri daha erkene alınmalı diye düşünüyorum" dedi.


Seçim takvimi nasıl işleyecek?


Seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte takvim de resmen başlayacak. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nda, Cumhurbaşkanının seçim kararnamesini imzalamasının ardından seçime gidileceği belirtiliyor.

"Kararın verildiği günden sonra gelen 60. günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır" hükmüne yer veriliyor. Seçimi öne alan Cumhurbaşkanı kararnamesinin imzalanmasının ardından 48 saat içinde yayımlanması gerekiyor.

10 Mart'ta kararname ilan edilirse, 60. gün 8 Mayıs'a denk geliyor ve kanundaki hüküm nedeniyle de seçim ilk pazar günü yani 14 Mayıs'ta yapılacak.


Adaylar için son tarih 26 Mart


YSK'nın 21 Mart'tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alması bekleniyor. Sonraki 5'inci günde başvuru süresi bitecek.

Partilere, cumhurbaşkanı adaylarını YSK'ya bildirmeleri için 26 Mart Pazar akşamına kadar süre tanınacak. Seçmenden imza talep eden adaylar da 5 Nisan'da YSK'ya başvuracak.

Sonraki günlerde cumhurbaşkanı geçici aday listesi ve 10 Nisan gibi de kesin aday listesi yayınlanacak. 14 Mayıs'ta da 2023 seçimleri için sandığa gidilecek. İlk turda eğer bir kişi yüzde 50+1 oyu alabilirse Cumhurbaşkanı seçilecek. Eğer alamazsa 28 Mayıs'ta ikinci tur için sandık başına gidilecek.