MÜBAHALE AYETİ III.....

Dünden devam eden

     Mübahale olayından çıkan sonuçlar:

  MÜBAHALE AYETİ III.....
Mimar Gökhan Demir

  MÜBAHALE AYETİ III.....

  1-Bu olay göstermektedir ki, mübahale olayında yer alan kişi­ler tartışmasız Allah Resulü’ne en yakın olan kimselerdir.Nitekim,Peygamberle mübahaleye gelen hıristi-yan reisleri de bunu kabul etmişlerdir.

2-Bu olay Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin’in çocuk yaşta ilahi ema­neti yüklenmeye ehil olduklarının en açık kanıtıdır.

  “Hidayet Ön­derleri” adlı eserde Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin ’in mübahale ola­yındaki durumu Hz.İsa ve Hz.Yahya’nın çocukluk dönemlerinde yüklendikleri vazifelere benzetilmektedir: “. İşte Meryem oğlu İsa.Kur’an-ı Kerim şöyle söz ediyor:“Bunun üzerine Meryem eli ile oğlunu göstererek onunla konuş­malarını önerdi.Onlar da,“Biz beşikteki çocukla nasıl konuşabili­riz?” dediler. O sırada beşikteki çocuk dile gelerek, “Ben Allah’ın kuluyum, O, bana kitap vererek beni peygamber yaptı” dedi.” (Meryem,29,30)

  Yahya Peygamberin durumu da böyle… Nitekim yüce Allah onun hakkında şöyle diyor: “Allah ona, “Ey Yahya, tüm gücünle bu kitaba sarıl…” dedi. Ona daha çocukken hikmet verdik.” (Meryem,12)  

    … Bu olay yüce Allah’ın sadece Peygamberinin Ehl-i Beyt’ine özgü kıldığı menkıbelerin en faziletlilerinden biridir.” (el-Mizan Tefsiri,c.3,s.224; Delailu’s-Sıdk,c.3,bölüm 1,s.84)

    3- İslam âlimleri bu mübahale olayından İmam Hasan ile İmam Hüseyin’in ne kadar faziletli oldukları sonucunu çıkarmışlardır. Bu âlimlerden biri olan İbn Ebi Hayyan bu konuda şöyle der: “Bu olay,(mübahale olayı) Hasan ile Hüseyin’in mübahale için ortaya çıkarıldıkları sırada mükellef sayıldıklarına delalet eder.Çünkü mübahale ancak buluğ çağında olan kişiler ile yapılır.” (Bkz. İbn Ebi Hayyan,el-Bahru’l Muhit,Mübahale ayetinin tefsiriyle ilgili bölüm) Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin; Peygamberimizin Sakif kabilesi ile zımme anlaşması yaptığı zaman şahit gösterildiler. (Burada imam­ların yanısıra Hz. Ali’nin şahitliği de kayda geçirildi). Rıdvan biatına iştirak ettiler. Peygamberin vefatından sonra, Fedek mesele-sinde bizzat Hz.Fatıma tarafından şahit gösterildiler. Sakif kabilesiyle yapılan anlaşma ve imamların bu hadisede şa­hit gösterilmesi olayı hakkında Ebu Ubeyd şunları söyler: “Fıkıh ile ilgili bu hadis Hasan ile Hüseyin‘in şahitliklerini ispat ediyor.Bu hadisin benzeri,bazı Tabiin’den de rivayet ediliyor. Bu rivayete göre çocuk yaştaki kişilerin şahitlikleri yazıya geçirilir,bu çocukla­rın nesebleri sorgulanarak kabulleni-lir.Ve bu uygulama beğeni ile karşılanır.Şimdi de onun Peygamberimizin sünnetinde yer aldığını görü-yoruz.”(el-Emval, 279, 280; İbn-i Şehraşub,c.4,s.12;İkdu’l Ferid ve Medaini’den naklen)

  Bilindiği gibi bu olay cereyan ettiği sırada imamlar bu sırada henüz beş yaşlarına bile basmamışlardı. Buradan bu iki zatın nasıl bir üstünlüğe sahip olduklarını daha iyi anlayabiliriz.Kaldı ki, “… bu yazı yazılırken sahabelerden Hâ­lid b.Said b.As,Peygamberimizin yanında idi.Ve yazının katibi Hâlid b.Velid idi.Buna rağmen bu iki kişi bu yazının şahitleri ola­rak kayda geçirilmemiştir.”(el-Hayatu’s-Siyasiyye li’l İmamil Hasan,Allame Amili, s.44)

   Öte yandan, imamların Rıdvan biatına da iştirak etmeleri de üzerinde durulması gereken bir olaydır. Bu bağlamda Şeyh Müfid şöyle der: “… Bu iki imamın kemallerinin ve yüce Allah nazarındaki ay­rıcalıklarının delillerinden biri, Peygamberimizin onlardan biat al­mış olmasıdır. Elimizdeki bilgilere göre Peygamberimiz geleceğin bu iki imamından başka hiçbir çocuktan biat almadı…” (el-İrşad, s.219, Fedek,Kazvini,Hamiş,s.16)

  Hz. Fatıma da Peygamberimizin uygulamalarının aynısını yeri­ne getirerek oğullarını Fedek meselesinde şahit göstermiştir. Zira Hz. Peygamberin uygulaması bu yöndeydi.