ZİKRULLAHTAN GÂFİL OLMANIN SONUÇLARI I.....

          İnsanların yaratılmış olmalarındaki gâye ve hikmet, Cenâb-ı Hakk’ı tanımaları ve de bilmeleridir. Yani bizim insan olmamızı da, kul olmamızı da ispatlayan, Allah’ı hatırlamak, zikretmek, tefekkür etmektir. Kul ibâdet edip Allah’ı zikrettikçe; kalbine olan tecellilerle Cenâb-ı Hakk’ı bilir. Kul olarak ibâdetlerde, O’nu anmada ve zikretmede gayretli ve istikrarlı olduğumuz müddetçe deCenâb-ı Hakk’a vuslatımız gerçekleşir. Aksi olduğu takdirde, zikirden gâfil olma durumunda, ne kadar zikirden, ibâdetlerden gâfil olunursa, insanlıktan ve kulluktan o derece mahrumiyet, cehalet ve gaflet içinde olan bir hayat sözkonusudur. Şeytan’ın vazifesi, insanları Allah yolundan ve sırat-ı müstakimden saptırmaktır. Bunun için de, onlara kendilerini yoldan çıkmalara karşı koruyacak olan, doğru yola yönlendirecek olan Allah’ı unutturur.

<ZİKRULLAHTAN GÂFİL OLMANIN SONUÇLARI I.....

    Bu gerçeği Cenâb-ı Hakk şöyle hatırlatır: “Şeytan onları etkisi altına aldı da kendilerine Allah’ı anmayı unutturdu. İşte onlar Şeytan’ın yandaşlarıdır. İyi bilin ki Şeytan’ın yandaşları hep kayıptadırlar/ziyana uğrayanlardır.” (Mücadele: 58/19)

   Allah’ın huzurundan kovulacak olan âsiler, Şeytan’a tâbi olanlardır, Şeytan’ın askerleridir. Şeytan’a yandaşlık yapanlar ise ebediyyen zarar içindedirler, kayıptadırlar. Cenâb-ı Hakk, Şeytan’ın, Allah’ı anmaktan alıkoyması konusunda kullarını uyardığı gibi; dünya hayatının süsü olan mal ve evlat konusunda ve fâni olanı Bâki olana tercih etmeme konusunda da kullarını uyarmıştır: “Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah’ı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardır.” (Münafikûn: 63/9)

   Allah’ı anmaktan yüz çevirenler içinde şu İlâhî ikaz vardır: “Kim de Beni anmaktan yüz çevirirse şüphesiz onun sıkıntılı bir hayatı olacak ve Biz onu, Kıyâmet Günü kör olarak haşredeceğiz.”( Tâhâ: 20/124)

   Bu âyetin tefsirinde, Allah’ı anmaktan yüz çevirenler için, Abdulkadir Geylani Hazretleri, “Geylani Tefsiri” adlı eserinde şöyle der: “Şüphesiz (zikirden yüz çeviren insan) dünyada olduğu müddetçe onun için sabittir ve haktır ki, kalbini daraltıp bunaltan dar bir geçim vardır. Şöyle ki, kalbinde mâişet ve dünya işinden başka bir şeyi düşünecek bir genişlik olmaz. Ve dünyadan göçtüğü zaman da onu Kıyâmet Günü kör olarak haşrederiz. Yani dünyada Hakk’tan yüz çevirişine âhirette körlük sûreti verilir.” (Kutbu’r-Rabbânî Seyyid Şerif Şeyh Abdülkâdir Geylani, Geylani Tefsiri, c. 3, s. 324)

  Bir başka âyet-i kerimede ise Cenâb-ı Hakk Allah’ı zikirden yüz çevirenlerin azabının gitgide artacağını bildirmektedir: “Bu nimetimiz onları imtihan etmek içindir. Kim Rabb’ini hatırlamaktan yüz çevirirse Allah onu git gide artan çetin bir azaba sokar.” (Cin: 72/17)

  Âyet-i kerimede ayrıca Allah’ı zikirden gâfil olanların varacağı yerin Cehennem olduğu haber verilir: “Ve o gün Cehennem’i kâfirler için bir gösterişle göstermişizdir. Onlar ki, gözleri Benim zikrimden bir perdede idi ve işitmeye de kâdir olamaz olmuşlardı.” (Kehf: 18/100, 101)

  Allah’ı zikirden gâfil olmak kalbin katılaşmasına sebeptir. Yüce Allah şöyle buyurur: “İman edenlerin Allah’ı anma ve O’ndan inen Kur’ân-ı Kerim sebebiyle kalplerinin ürpermesi zamanı daha gelmedi mi? Onlar daha önce kendilerine kitap verilenler gibi olmasınlar. Onların üzerinden uzun zaman geçti de kalpleri katılaştı. Onlardan birçoğu yoldan çıkmış kimselerdir.” (Hadîd: 57/16)

 

Prof.Dr. Haydar BAŞ   Dua ve Zikir Kitabı sayfa : 471 /481

Yazıyı hazırlayan: Gökhan Demir