Türkiye salgında dünya üçüncüsü!

Türkiye'de koronavirüs salgını bir kez daha çığırından çıktı. Türkiye, 3 Nisan'da 44 bin 756, 4 Nisan'da 41 bin 998 yeni vaka ile dünyada ilk kez iki gün üst üste 3. sırada yer aldı.

<Türkiye salgında dünya üçüncüsü!

RECEP BAHAR / DETAY HABER

 

Koronavirüs salgını giderek farklı şekillere bürünüyor. Türkiye bir taraftan aşılamayla, öte yandan kısıtlamalarla salgının önünü almaya çalışıyor. Ancak tam netice alınmadan kısıtlamaların kaldırılıp normalleşmeye geçilmesi salgınla mücadeleye sekte vuruyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pazar günü yaptığı Twitter paylaşımında, 65 yaş ve üstündeki Covid-19 vakalarının toplam vaka sayısına oranının son bir ayda yüzde 11.3'e düştüğünü açıklayarak, "65 yaş üstü büyüklerimizin son bir ayda toplam vakalar içindeki oranı yüzde 14.39'dan 11.3'e düştü. Gençlerin aktif vakalar içindeki oranı ise artıyor. Gençlerimizi de koruyacağız" dedi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'na (AHEF) göre, ülkemizde 65 yaş üstü kesimin yüzde 9'u 'aşı reddi ya da başka nedenlerle' aşı olmadı. Çok sayıda yaşlı vatandaşımız bu nedenle son dalgada hastaneye yatmak zorunda kaldı. Bu kesim içinde hayatını yitirenler de bulunuyor. Öte yandan son dalgada enfekte olanların önemli bölümünü 40-60 yaş grubu teşkil ediyor. 

 

Hastalık şiddetli seyrediyor

 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, dünyada ve Türkiye'de Covid-19 vaka sayılarındaki artışta en önemli faktörün İngiltere varyantı olduğunu belirterek, "Bulaştırıcılık kapasitesi yüzde 40-70 ama öldürücülük kapasitesi eski virüs gibi. Bu virüs türü, kolay bulaştığından önceki tür virüsten daha az etkilenen yaş grubu olan genç ve çocukları da etkiliyor. Hızlı vaka artışlarındaki faktörlerden biri de bu" dedi. 

 

Kalabalık ortamda maskenizi bir saniye bile çıkarmayın!

 

Balık, yaşanan sürecin yeni mutasyonlara gebe olduğuna işaret ederek, "Bu mutasyonlar belki daha iyi olabilir ve virüs bir süre sonra kendi kendine salgını bitirebilir ya da aşıdan ve bağışıklıktan kaçan bir formata da dönüşebilir. Bununla ilgili bilim dünyası yakın takipte olacaktır. Ayrıca bir yerde hastalık ne kadar fazla görülürse kendimize özgü mutasyon ihtimali de o kadar fazla olur. Türkiye'ye özgü de bir mutasyon çıkmış olabilir. Eğer çıkmışsa, bunların araştırmaları yapılıyor. Hızlı bulaşan virüsler kalabalığı çok sever. Kalabalık ortamda maskenin anlık çıkarılması, maskenin burnun altına indirilmesiyle virüs hızla bulaşabiliyor" dedi.

 

Yoğun bakımlar doluyor

 

Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel ise "Daha önce bir Covid-19 hastası ortalama bir hafta sonra yoğun bakıma ihtiyaç duyuyordu. İngiltere mutasyonu ile bu süre üç güne düştü. Yani üç günde yoğun bakımlık olabilirsiniz. Sosyal hareketliliği acilen frene basarak azaltmamız gerekiyor. Günlük vaka sayısı 44 bini geçse de ağır hasta sayısı 2 bin civarında. Yani yoğun bakımlarda biraz daha yer var. Ancak çok dikkatli olmamız gereken bir dönem" şeklinde konuştu.