Peygamberimizin nasihati: ‘İnsanları bıktırmayın’.....

"Bir Hadis-i Şerifte Sevgili Peygamberimiz (sav): "Müjdeleyiniz, korkutmayınız. Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız" buyuruyor.

<Peygamberimizin nasihati: ‘İnsanları bıktırmayın’.....

"Bir Hadis-i Şerifte Sevgili Peygamberimiz (sav): "Müjdeleyiniz, korkutmayınız. Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız" buyuruyor. (Buharı ilim, 12; Müslim, cihat, 6)
 
Peygamber Efendimiz (sav) sahabesini bir yere gönderirken,  hep onlara nasihat ederdi; "İnsanları bıktırmayın. Onlara İslam' ı sevdirin. İslam'ı kucaklayacak, İslam'a yaklaştıracak tavırları onlara sergileyin" diye Allah'ın Sevgilisi sahabesine beyan ediyordu.
 
Şimdi İslam'ın beyanında, İslam'ın tebliğinde bu güzel insanlar aranıyor. Ubudiyeti bize tavsiye edecek,  ibadeti bize anlatacak, bu müjdeli kapıları açacak kamil insanlara bizim mutlak surette ihtiyacımız vardır. Zaten Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak bu kullarından beyanla, "Ya Rabbi, bizi Sana ulaştıracak bir dost, bir arkadaş ver" (Nisa; 175) buyuruyor.
 
Bir başka ayet-i kerimede de: "Onlar, Allah'ın hidayete erdirdiği insanlardır. Onların hidayetine uy" (En'aın, 90) buyuruluyor. Şimdi eğer ahlaken Peygamber ahlakına bürünmüş insan olur ise o taktirde Cenab-ı Hakk'ın lütfuyla o insanla beraber hayata bakmamız, ibadat-u taatle İslam'ı yaşamamız, elbette ki bizi sevindirecektir. Onun, o örnek hali, hem bizi sevindirecektir, hem de bizi İslam'a ısındıracaktır.
 

 
Bakü Devlet Üniversitesi'nde, bizim kürsünün profesörü Sayın Vasım Bey bir gün sohbette şunu söyledi: "Hocam bir şey söyleyeceğim. Öyle arkadaşlar var ki, (onlar da Türkiye'den geliyorlar) İslam' ı anlatırken zannediyorsun cellat anlatıyor. Halbuki İslam öyle değil, değil mi?"
 
"Elbette öyle değil" dedim . İslam, muhabbet dini, aşk dini, vecd dini. Bu tatlılığı, bu hazzı, bu maneviyatı bize tattıracak olan insanların veya hoca arkadaşlarımızın bu tabiata, bu hale kavuşmayı, bir metot haline getirmeyi kendi nefislerine gaye edinmeleri lazım ki, bu hizmette biz başarılı olabilelim.
 
Sosyal hayatın güllük gülistanlık olması için
 

 
Malumunuz ibadet bize öyle bir hal  kazandırıyor ki, siz namaz kılarken, oruç tutarken, zekat verirken..., bir maksat, bir gaye için, yani kulluk için bunu yapıyorsunuz.  Allah'ı zikrederken kulluk için bunu yapıyorsunuz.
 
Sizde devamlı Cenab-ı Hakk'ı hatırlama, unutmama hali oluşuyor. Buna büyük ler; "Cenab-ı Hakk'ın huzurunda daim zikir hali derler." Arif- i billah dediğimiz zevatın beyanı bu hususta daim zikirdir. Yani kul daima zikir haline girer. Ve daima Allah 'ı hatırlar, O'nu hiçbir zaman unutmaz.
 

 
Şimdi bu insanı sosyal hayata indirgeyelim. Allah'ı unutmayan, Allah'la her zaman beraber olan; ne demektir? Allah'ın koyduğu yasak sınırlarına yaklaşmayan, demektir. Allah'ı unutmamak demektir. O'nun emrettiği güzel şeylerin hepsini yerine getiren insan demektir. Sosyal hayatta bu insan o kadar mükemmel oluyor o zaman.
 
Zaten sosyal hayatımızda Cenab-ı Hakk'ın "yapınız" dediğini yapsak, "yapmayınız" dediğinden kaçınsak, o memleket Allah'ın izniyle güllük, gülistanlık olur.
 
O insan adam öldürebilir mi? Cinayet işleyebilir mi? Yalan konuşabilir mi? İki insanın arasını açabilir mi? Buğz edebilir mi? Kin tutabilir mi? İftira edebilir mi? Dedikodu yapabilir mi? Yalan konuşabilir mi? İnsanları atlatabilir mi?
 
Bilakis o insan doğruluk, dürüstlük timsali, örnek bir kişi olur. İnsanların arasını bularak insanlardan bir topluluk meydana getirir ki, o topluluk da güllük gülistanlık olur.
 
O insanların bulunduğu toplulukta, onların bastıkları toprakta karıncalar bile emniyettedir. Sadece insanların değil, hayvanların bile hukukuna uyulur. Kısaca ibadet, hem insanın nefis dünyasındaki huzuru ve saadeti, hem de toplum hayatındaki adaleti temin eden yüce bir unsurdur.
 
Cenab-ı Hak bu hal ile bizi hallendirsin. Ve de ibadetlere erken başlayanlardan eylesin. Kulluğa ne kadar erken başlayabilirsek o kadar kemalimiz erken zuhur edecektir.
 
Yani mükemmelliğimiz o kadar erken yaşanacaktır. Toplumun, nefsimizin, ailemizin de bu mükemmel insanlara ihtiyacı vardır. Acilen namazla başlayıp, ibadet yapmayı tavsiye ediyorum kardeşlerime." (Prof. Dr. Haydar Baş, Rahmet-el lil Alemin eserinden) H; AknAydn