’Milli paralarıyla ticaret’te anlaştılar.....

İran ile Endonezya ticarette milli para birimlerini kullanma kararı aldı. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cakarta'da bir araya geldi. İran ile Endonezya arasında tercihli ticaret anlaşması ve karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması başta olmak üzere 11 işbirliği anlaşması imzalandı.

<’Milli paralarıyla ticaret’te anlaştılar.....

Endonezya'yı ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, iki ülkenin ticari ilişkilerinde milli para birimlerini kullanma kararı aldıklarını açıkladı. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, resmi ziyaret kapsamında kalabalık bir heyetle Endonezya'ya giden Reisi, Devlet Başkanı Joko Widodo tarafından başkent Cakarta'daki Merdeka Sarayı'nda törenle karşılandı. Ardından Reisi ile Widodo, bir araya gelirken iki ülkenin üst düzey heyetleri de görüşmelerde bulundu. İki ülke arasındaki görüşmelerde, ikili, bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. Görüşmelerin sonrasında Reisi ve Widodo'nun huzurunda düzenlenen törenle iki ülke arasında 11 işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmalar, tercihli ticaret, vizelerin kaldırılması, kültürel etkileşim, farmasötik ürünler, bilim ve teknoloji ile petrol ve gaz alanlarında işbirliğini kapsıyor.

Ticaret hacmi 20 milyar dolara çıkacak

İmza töreninin ardından iki ülke liderleri arasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Reisi, Müslüman ve komşu ülkelerle işbirliğinin İran'ın dış politikasının önceliği olduğunu, bu bağlamda Endonezya ile ilişkilerin genişletilmesinin de İran için büyük öneme sahip olduğunu söyledi.  Tahran-Cakarta arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini belirten İran Cumhurbaşkanı "İki ülke, ticari ilişkilerini milli para birimleriyle gerçekleştirme kararı aldı. Bugün iki ülke yetkililerinin çeşitli alanlarda işbirliğine yönelik çok sayıda belgeye imza atması, ilişkileri her alanda geliştirme konusundaki kararlılıklarını gösteriyor" diye konuştu. Reisi, İran ve Endonezya'nın Filistin meselesi ve Afganistan dahil olmak üzere birçok bölgesel ve uluslararası konuda ortak görüşlere sahip olduğunu söyledi. Endonezya Devlet Başkanı Widodo da İran ile anlaşmanın, Endonezya ile İran arasındaki ticareti artıracağını umduğunu ifade etti.

Mevcut ticaret hacmi çok düşük

Endonezya Ticaret Bakanlığı tarafından Reisi'nin ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, iki ülke arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının ABD'nin İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlarına karşı önemli olduğuna işaret edildi. Açıklamada, Reisi'nin ziyaretinin İran'ın Endonezya ile bağlarını derinleştireceği belirtildi. Bakanlığın verilerine göre, Endonezya ile İran arasındaki ticaret hacmi ABD'nin tek taraflı yaptırımlara yeniden başlamasının ardından 2019'da bir önceki yıla göre 715 milyon dolardan 141 milyon dolara indi. İki ülke arasındaki ticaret 2022'de ise önceki yıla göre yüzde 23 artarak, 257 milyon dolara yükseldi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ziyaret öncesi başkent Tahran'da yaptığı açıklamada, İran ve Endonezya'nın ABD'nin başını çektiği tek taraflılığa karşı birleştiğini ve iki Müslüman ülkenin bölgede kalıcı barış ve güvenliği desteklediğini söylemişti.
Öte yandan Türkiye ile Endonezya arasındaki ticaret hacmi de her geçen yıl artıyor. 'Milli paralarla' uluslar arası ticaret, Bağımsız Türkiye Partisi'nin merhum Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın sistemleştirdiği Milli Ekonomi Modeli'nin temel tezlerinden biri konumunda. 

Türkiye'nin Endonezya'ya karşı ticaret açığı yüksek

Türkiye'nin 2022'de Endonezya'ya ihracatı 214 milyon dolar, bu ülkeden ithalatı ise 2 milyar 778 milyon dolardı. Türkiye, Endonezya'ya karşı geçen yıl 2.5 milyar dolardan fazla dış ticaret açığı verdi. Açığın başlıca kalemlerini kömür, işlenmemiş madenler ve palmiye yağı oluşturuyor. HABER MERKEZİ