İSLAM’A İTİRAZLARA GENEL BİR BAKIŞ IV.....

   6- İslam, İlim ve Hikmet Kaynağıdır

İSLAM’A İTİRAZLARA GENEL BİR BAKIŞ IV.....
Mimar Gökhan Demir

İSLAM’A İTİRAZLARA GENEL BİR BAKIŞ IV.....

Bu başlık altında anlatmak istediğimiz gerçek, İslam'ın hikmet yönüyle derinliği ve zenginliğidir. Hiç şüphesiz İslam kitapla kaimdir. O kitap ise; bütün hakikatleri toplayan bir ummandır. İlim, o ummanın suyu mesabesinde iken, hikmet o deryanın derinliği mesabesindedir. İşte bu hikmeti kavrayabilmek Allah Resûlü'nün ifadesiyle büyük bir nasip sayılmıştır. "Allah bir kuluna hayır murad ederse, onu dinde fakih (anlayışlı) kılar ve ona hikmeti öğretir.” (Buhari: 1/25, 4/49, 8/149; Müslim, Nevevi: 7/128,13/67).

 

Burada hikmet, Cenâb-ı Hakk'ın ayetlerdeki muradını kavramaktır. Nitekim Peygamber Efendimizin görevleri arasında Kitab'ı tebliğle birlikte ilim ve hikmeti kavratmak da vardır."Çünkü ümmilere içlerinden kendilerine ayetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara Kitab'ı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderen O'dur." (Cuma: 2). Hikmeti kavramak büyük bir nasip olduğu gibi, onu kavrayamamak da büyük bir nasipsizliktir. Nitekim maksatlı ve ideolojik olup taassuba dayalı itirazlar müstesna olmak üzere; İslam'a itirazlar, ekseriyetle, anlayış fakirliğinden yahut bu hikmeti kavrayamamaktan kaynaklanmaktadır.

 

7- İslam İtidal Dinidir

İslam, ifrat ve tefritten uzak mutedil (orta) bir yoldur. Yani Onda ne aşırılık ne de yetersizlik bulunmaktadır. Mutedil yol, ilim ve hikmete dayanan, fıtrata ve Hakk'a uygun tabii bir yoldur. Zaten İslam hiçbir aşırılığa, haddi aşmaya müsaade etmez ve insanı fıtrî dengeye davet eder. Mutlak yeis (ümitsizlik) ve mutlak emniyet küfür sayılmış; ümit ve korku dengesi kurulmuştur. Bu orta yola göre itibar son nefesedir. İslam'ın mutedil olmasının pratik anlamı şudur: İslam olaylara gerçekçi yorum getirmekte ve çözüm yolu göstermektedir. Örnek vermek gerekirse Müslüman, haksızlık yapmayan ama haksızlık karşısında da susmayan; normal şartlarda kimsenin elinden ve dilinden zarar görmediği insandır. Bu yönüyle o barış ve denge adamıdır. Saldırgan olmaz, ölçü ve adaletten de ayrılmaz.

Tarih boyunca İslam'a zarar verenler, kemalden nasip almamış, dengesiz, saldırgan tiplerdir. Ölçüyü bilmemek, olgunlaşamamak, itiraz hastalığı, karakter düşüklüğü, bu kişilerin İslam'a itiraz etmelerinin temel sebeplerindendir. Bunların dahi, hidayet ve rahmetten istifadesini temin etmek, gerçek Müslümanların görevidir.