ABD Ukrayna’dan sonra Çekya’yı da Rusya’ya karşı kışkırtıyor.....

Çekya, 2014'te meydana gelen bir patlamayla bağlantısı olduğu gerekçesiyle 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Karara tepki gösteren Rusya ise "ABD yaptırımları karşısında Çek makamları bu ülkeyi memnun etme çabası içinde , misilleme yapacağız" açıklaması geldi

<ABD Ukrayna’dan sonra Çekya’yı da Rusya’ya karşı kışkırtıyor.....

Rusya Ukrayna ile yaşadığı diplomat krizinin bir benzerini Çekya ile yaşamaya başladı.

Çekya, 2014'te meydana gelen bir patlamayla bağlantısı olduğu gerekçesiyle 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

Çekya Başbakanı Andrej Babiş, 18 Rus diplomatın Rusya istihbarat servisine çalıştığını ve 2014'te ülkenin Güney Moravya bölgesinde bir mühimmat deposunda meydana gelen patlamayla ilişkisinin olduğu yönünde ciddi şüpheler olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Jan Hamacek'in diplomatların sınır dışı edilme kararını Rusya'nın Prag Büyükelçiliğine ilettiğini belirten Babiş ayrıca, söz konusu kararının Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile de paylaşıldığını ifade etti.

Babiş, diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerinin istendiğini de sözlerine ekledi.

 

Çekya'nın kararına ilk destek İngiltere'den geldi


İngiltere'nin, 2014'te meydana gelen bir patlamayla bağlantısı olduğu gerekçesiyle 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı alan Çekya'yı desteklediği bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus istihbarat servisinin, Çekya'daki "pervasız" ve "tehlikeli" eylemleri kınandı.

Açıklamada, Çekya'nın Vrbetica kentinde 2014'te iki kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın faillerinin, 2018'de, İngiltere'nin Salisbury kentinde çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia'yı zehirlemekle suçlanan Alexander Petrov ve Ruslan Boshirov olduğu bilgisine yer verildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Rus istihbaratının Avrupa'da tehlikeli ve kötü niyetli operasyonlar yürütme girişimlerini ifşa eden Çekya'yı desteklediklerini belirtti.

Salisbury saldırısının faillerini adalete teslim etmekte kararlı olduklarını, Çekya'nın bu yönde attığı adımları takdir ettiklerini kaydeden Raab, Rusya'ya "en temel uluslararası normları ihlal eden eylemlerden vazgeçmesi" çağrısında bulundu.
 

Salisbury saldırısı nedir?
 

İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıkınca ülkesinde mahkum edilen ve daha sonra casus takasıyla İngiltere'ye gelen Rus ajan Skripal ile kızı Yulia, 2018'de Salisbury kentinde kimyasal bir madde ile zehirlenmişti.

Dönemin İngiltere Başbakanı Teresa May, Skripal ile kızının Rus yapımı "Novichok" adlı bir kimyasal madde ile zehirlendiğini duyurmuştu.

Rusya'yı "İngiltere'yi kimyasal silah çöplüğüne çevirmekle suçlayan" İngiltere İçişleri Bakanlığı, Rus askeri istihbarat servisi GRU'da görev yapan Alexander Petrov ve Ruslan Boshirov'u, olaydan sorumlu tutmuştu.

 

Rusya'dan Çekya'ya sert karşılık

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Çekya'nın 18 Rus diplomatı sınır dışı etme kararını protesto ettiklerini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Çekya yönetiminin Rus istihbaratıyla Rus diplomatları 2014'te ülkede bir askeri depoda meydana gelen patlamayla ilişkilendirmesi "temelsiz" ve "uydurulmuş bir bahane" olarak nitelendirildi.

Söz konusu gerekçelerle "eşi görülmemiş" bir şekilde 18 Rus diplomatın Çekya'dan sınır dışı edilme kararı alındığı hatırlatılan açıklamada, yetkililerin daha önce patlamalardan depo sahibi firmaları sorumlu tuttuğu anımsatıldı.

Bu "düşmanca adımın" son yıllarda Çekya tarafından gerçekleştirilen Rusya karşıtı eylemlerin devamı niteliğinde olduğu kaydedilen açıklamada, Rusya'ya yönelik ABD yaptırımları karşısında Çek makamlarının bu ülkeyi memnun etme çabası içinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Çekya yönetimini sert bir şekilde protesto ediyoruz. Bu provokasyonun sahiplerine, ülkelerimiz arasında ilişkilerin normal gelişmesinin temellerini yok etme sorumluluğunu tam olarak anlamalarını sağlayacak misilleme tedbirler alacağız." ifadelerine yer verildi.

Çekya Başbakanı Andrej Babiş, dün, 18 Rus diplomatın Rusya istihbarat servisine çalıştığını ve 2014'te ülkenin Güney Moravya bölgesinde bir mühimmat deposunda meydana gelen patlamayla ilişkisinin olduğu yönünde ciddi şüpheler olduğunu söylemiş, bu gerekçeyle 18 Rus diplomatın 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerinin istendiğini duyurmuştu